Wat is een cloud dienst

Cloud diensten; wat zijn dit?

Wanneer er wordt gesproken over de cloud, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk niet over dat wolkje in de lucht. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag wat cloud diensten dan wel zijn. Daarvoor gaan we eerst wat dieper in op het begrip de cloud, bekijken we een aantal overeenkomsten en verschillen tussen een private en public cloud en benoemen we voor- en nadelen.

Wat is de cloud?

In “cloud diensten” zit het woord “cloud”, naar het Nederlands vertaald “wolk”. Wanneer mensen het hebben over de cloud, dan verwijzen ze – wellicht zonder dat ze het weten – naar een netwerk dat, met al de computers die op dat netwerk aangesloten zijn, als het ware een “wolk van computers” vormt. De eindgebruiker van de cloud weet daarbij niet op hoeveel of op welke computer of computers de hard- en software draait of waar deze precies staan. Zo is de eindgebruiker geen eigenaar meer en daardoor niet verantwoordelijk voor het onderhoud van die gebruikte hard- en software. Kort gezegd is de cloud een techniek waardoor schaalbare, virtuele diensten kunnen worden aangeboden. Nog simpeler: de cloud is een online plek waar je gegevens kunt plaatsen én op kunt vragen. Een soort opslagplaats, waarbij je die bestanden eventueel ook kunt delen met andere leden van de cloud.

Private of public cloud?

Alsof deze materie nog niet moeilijk genoeg is, bestaat er ook nog zoiets als private of public cloud. Wanneer je werkt in de cloud, zowel private als public, wil dat niets anders zeggen dan dat bestanden daar automatisch worden gesynchroniseerd, waardoor je gelijk over de laatste versies beschikt. Werken in een private of public cloud betekent ook dat je in principe overal bereikbaar – en aan het werk – kunt zijn. Een digitale werkplek dus en dat biedt veel flexibiliteit binnen een bedrijf. Immers, je bent niet langer aan kantoor gebonden. De laatste overeenkomst tussen beide clouds is dat de bestanden daar online, maar ook offline te bereiken zijn. Een van de verschillen tussen een private en public cloud heeft te maken met de kostenopbouw: bij die eerste moeten investerings- en beperkte operationele kosten worden betaald, bij de laatste heb je alleen (maandelijkse) abonnementskosten. Bij een private cloud moet de beveiliging worden geregeld, terwijl bij een public cloud de host hiervoor zorgt. En opschalen betekent in het geval van een private cloud dat je opnieuw investeringskosten moet betalen, terwijl je bij een public cloud eenvoudig uit kunt breiden.

Voor- en nadelen van de cloud

Hoewel we terloops al een aantal voor- en nadelen van cloud diensten hebben benoemd, bespreken we er hier nog een paar. Een van de voordelen van cloud diensten waar je waarschijnlijk niet gelijk aan denkt, is dat het milieuvriendelijk is. Er wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van de serverruimte die je nodig hebt – minder energieverbruik dus – en dit zorgt voor een betere CO2-voetafdruk. Een van de nadelen van cloud diensten heeft te maken met faillissement, want óf jij óf de cloud dienstverlener kan failliet gaan. Wat voor gevolgen heeft dit dan voor de toegang tot je data? Echter, de kans dat zoiets ooit gebeurt, is waarschijnlijker kleiner dan het kleinste wolkje in de lucht.

(Visited 328 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *