In 5 stappen een game toernooi organiseren

Competitie en wedstrijden; een eeuwenoude van het samenbrengen van mensen. Winnen voelt nou net zo goed als het deed bij mensen die duizenden jaren geleden leefden, alleen is er sinds die tijd heel veel verandert. Zo zijn esports nu al een hele tijd lang een wereldwijd fenomeen. En om er voor te zorgen dat deze online werelden en wedstrijden ook mensen in het ‘echte’ leven aan elkaar kunnen binden is een real life toernooi de perfecte oplossing. Lees hieronder hoe je in 5 stappen het perfecte toernooi organiseert. 

Stap 1: Zorg voor een goede basis

Begin met het kiezen van je game. Deze keuze zal van invloed zijn op tijd, ruimte, apparatuur en concurrentiestructuur. Kies je bijvoorbeeld voor een game als Street Fighter? Dan is er geen internetverbinding of lokaal netwerk vereist. Spelers kunnen, als het toernooi zich op één fysieke locatie bevindt, eenvoudig schermen delen. Maar kies je voor een game als Player Unknown: Battlegrounds? Dan vereist dit voor elke speler een eigen platform. Het is hierbij overigens ook belangrijk om te onthouden dat sommige games hele snelle wedstrijden bevatten en andere juist heel langzaam zijn en veel tijd in beslag nemen.

Als je een game toernooi organiseert is het belangrijk om goed voorbereid te zijn om als scheidsrechter, technische dienst en menselijke rekenmachine op te treden. Een toernooi is kun je niet helemaal uitstippelen. Het is als een soort levende machine die je draaiende moet houden. Dit geldt overigens ook voor alle medewerkers die je inhuurt (als je dit al doet natuurlijk).

Stap 2: De juiste locatie kiezen

Heb je de basis van het toernooi uit je hoofd en staat het op papier? Dan moet je gametoernooi nog echt vorm krijgen: wat wordt de locatie? Als dit je eerste toernooi is als organisator moet je ergens beginnen. Als je het klein houdt en groot woont kun je denken aan je eigen woning. Is dit handig? Misschien niet. Maar goed, geen locatiekosten, dat scheelt!

Je kunt ook overwegen om een officiële evenementenruimte in te huren. Dit soort locaties zijn misschien niet waar je begint, maar beginnende organisatoren van toernooien dromen ervan dat hun competities in openbare evenementenruimtes zullen belanden. Bekende locaties voor game toernooien zijn congrescentra, hotels, een overdekte arena, enzovoort. Soms zijn deze locaties voorzien van personeelsleden om op je toernooi te helpen of elektronische apparatuur die je kunt gebruiken.

Stap 3: Een goede toernooistructuur bepalen

Als een game goed genoeg is om een toernooi omheen te organiseren, dan is er waarschijnlijk een geaccepteerd competitief format. Onderzoek dit format en gebruik het. Probeer niets te zwaar aan te passen. Dit omvat zaken als tijdslimieten, schade waarden, hitpoints, enzovoort. Het idee is om de algemeen aanvaarde normen te handhaven. Wees niet bang om een beroep op de traditie te doen!

In het begin zul je meestal een toernooi bouwen met behulp van de enkele of dubbele eliminatie formats. Voel je echter vrij om de community vóór het toernooi te vragen hoe ze staan tegenover eventuele wijzigingen die je denkt te maken, dit kan juist zorgen voor een open en ontspannen sfeer op het toernooi. 

Stap 4: Zorg voor goede apparatuur

Het is tijd om over te gaan op de fysieke benodigdheden. Als je een gametoernooi organiseert, kan het zo zijn dat de deelnemers verwachten dat jij als organisator de benodigde apparatuur levert. Gelukkig is het ook gebruikelijk om je gasten te vragen hun eigen spullen mee te nemen. Dit is een ideale methode, niet alleen omdat het je tijd bespaart, maar ook omdat de spelers de apparatuur mogen gaan gebruiken die ze kennen en waar ze van houden.

Belangrijk is wel dat alle spelplatforms op hetzelfde kwaliteitsniveau van de minst capabele eenheid werken. Anders krijgen spelers met de hoogste framesnelheden en de beste grafische afbeeldingen een oneerlijk voordeel. Zorg er ook voor dat je alle gebruikte apparatuur labelt. Je wilt niet dat spelers waardevolle persoonlijke spullen verliezen, zoals gamecontrollers en mooie monitoren. Besluit je toch om de apparatuur zelf te regelen voor je deelnemers kijk dan eens bij bedrijven als IR ENT, waar kun je gemakkelijk een laptop huren

Stap 5: Bepaal de prijzen

Bij de prijs wil je de toegangsprijs verdelen. Gebruik het om de pot en de locatie kosten te financieren. Kijk naar wat andere toernooien rekenen om een gevoel voor de juiste waarde te krijgen. Als er sprake is van een hoge toegangsprijs ontmoedigt dit alle spelers behalve de beste. Als het te laag is, dan nemen de beste spelers het misschien niet serieus. Je verkoopt een ervaring, geen lot uit de loterij. Het is dus belangrijk dat deelnemers zich op hun gemak voelen bij het betalen van het inschrijfgeld, alleen voor het plezier om erbij betrokken te zijn. Toch zou de prijzenstructuur winst moeten opleveren voor de top van de ranglijst.

(Visited 415 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *