Een geschikte VR pc kiezen voor je VR-Bril, Wij deden vast een onderzoek voor je

Op zoek naar een geschikte pc om je VR-bril op aan te sluiten? Alsof er bij de aanschaf van een nieuwe game laptop of desktop nog niet veel keuzes gemaakt hoeven te worden, is er een andere aan de mix toegevoegd: virtual reality. in dit artikelen ga ik uitleggen waar je precies rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een geschikte VR pc.

Virtual reality

 Virtual reality headsets zoals de Oculus Rift S en de HTC Vive zijn ontworpen om een meeslepende ervaring te creëren die de gebruiker echt een wow ervaring geeft door middel van 360-graden games en video’s. Maar om de vlotte, fascinerende ervaring te krijgen die je verwacht, heb je behoorlijk wat fatsoenlijke hardware nodig.

Computers die geschikt zijn voor VR zijn speciaal gebouwd voor gebruik met virtual reality headsets. Een laptop of desktop kopen die geschikt is voor VR misschien wel de meest directe manier om het systeem en de hardware te krijgen die u nodig hebt. Echter, dit soort computers zijn een investering, en ze zijn niet nodig voor iedereen die geïnteresseerd is in VR.

Hieronder zijn de aanbevolen specificaties van de Oculus Rift S en de HTC Vive.

Oculus Rift specificaties:

Videokaart:NVIDIA GTX 1060 / AMD Radeon RX 480 of beter

Processor: Intel i5-4590 / AMD Ryzen 5 1500X of beter

Geheugen: Meer dan 8GB RAM

Video-uitvoer: Displayport 1.2 / Mini Displayport

USB-uitvoer: USB 3.0

Oculus Rift S bestellen

HTC Vive specificaties:

Videokaart: NVIDIA GTX 1060 / AMD Radeon RX 480 of beter

Processor: Intel i5-4590 / AMD Ryzen 5 1500X of beter

Geheugen: Meer dan 4GB RAM

Video-uitvoer: Displayport 1.2 / HDMI 1.4

USB-uitvoer: USB 2.0

HTC Vive bestellen
Overwegingen bij de aankoop voor een VR PC

Budget of High-End

De vereiste specificaties geven u een goede virtual reality ervaring, hoewel niet de beste. VR-software moet minimaal 90 frames per seconde per oog draaien voor pure onderdompeling en die budget VR-ready systemen kunnen dit gewoon niet consequent leveren. PC’s die nodig zijn om VR te draaien beginnen bij €1000 en gaan vanaf daar omhoog.

Eindeloze keuzes

Er zijn een heleboel keuzes die bepalen wat het beste type VR-ready computer is voor uw behoeften. Bijvoorbeeld, wil ik een Desktop of een laptop? welke grootte wilt u dat uw gaming laptop wordt?

Wat is een geschikte videokaart voor VR?

een VR-ready videokaart/grafische kaart uitzoeken kan best moeilijk zijn. De videokaart is verantwoordelijk voor het verwerken van grafische data. De GPU (Graphic Processing Unit) een chip in de videokaart zal zorgen voor dat beeld wordt opgebouwd en weergeven. Bij de videokaart kan je stellen dat hoe beter de videokaart is, hoe beter de ervaring is bij het VR gamen.

Voor veel VR-brillen raden ze aan om minimaal een NVIDIA GTX 1060 of een AMD Radeon RX 480. Dit zal voor veel VR-games genoeg zijn om mee te beginnen, maar wij raden aan om te gaan voor een betere grafische kaart. Hoe beter de kaart hoe beter de VR ervaring is tijdens het gamen.

Hieronder vergelijken we de videokaart die minimaal wordt aanbevolen met 2 betere videokaarten.

Nvidia GTX 1660 ti

Nvidia RTX 2060
Wat is een geschikte processor voor VR

 Bij het uitkiezen van een geschikte processor is het van belang dat de processor een kloksnelheid haalt van 3,0 GHz. Bij de processor is het net als bij de videokaart hoe beter de kaart hoe beter de prestaties.

De aanbevolen processoren leveren rond de 3,3 – 3,7 GHz (Intel i5-4590) en 3,5 – 3,7 GHz (AMD ryzen 5 1500x) wij raden aan om ook hier te gaan voor een upgrade namelijk de Intel i5-9600k die een kloksnelheid heeft van 3,7 – 4,6 GHz hiermee zit je ruim boven de aanbevolen snelheid voor VR gaming. Heb je een hoger budget dan zou je ook nog kunnen kiezen voor een Intel i7 processor, al is dit niet noodzakelijk.

 Wat is een geschikte geheugen voor VR

Het Ram (random access memory) geheugen van een computer is het werkgeheugen en is bedoeld om tijdelijke bestanden op te slaan, denk bijvoorbeeld aan de VR omgeving of personages. Het is daarom van belang om voldoende RAM geheugen te hebben voor de ultieme virtual reality ervaring.

de minimale hoeveelheid ram die gegeven wordt voor de VR brillen kan nogal verschillen van 4 tot 8 GB RAM-geheugen. Wij raden dan ook aan om te kiezen voor 16 GB RAM-geheugen, hiermee ben jij voorbereid voor de toekomst van VR gaming. Met 16 GB RAM-geheugen zal je geen problemen ervaren tijdens het gamen.

Aansluitingen

De aansluitingen van VR-brillen kunnen verschillen, zo kan je de HTC Vive met een HDMI 1.4 aansluiten of een Displayport. De Oculus rift s kan alleen met een Displayport of een mini Displayport aangesloten worden. Bij zowel de HTC als de Oculus rift moet de video aansluiting direct op de GPU zitten. Het moet dus op een port aangesloten worden die uit de videokaart komt. Is dit niet het geval dan zal de pc de VR-bril niet herkennen.

Bij de VR-bril zit ook nog een USB aansluiting, voor sommige is dit een USB 2.0 en voor andere is dit een USB 3.0 dit moet voor de meeste pc’s geen probleem zijn, omdat tegenwoordig op iedere pc wel een USB 3.0 aansluiting zit.
Conclusie

De aanbevolen specificaties die de VR-brillen geven is genoeg om een VR-bril op aan te sluiten, maar wil je een betere ervaring tijdens het gamen in virtual reality dan kan je beter voor een upgrade gaan ook met het oog op toekomstige spellen die uitgebracht gaan worden.

Wij raden aan om te investeren in een degelijke laptop of desktop die boven de aanbevolen vereisten zit. Je kan een pc aanschaffen van rond de €1200 die prima voldoet aan de eisen, je kan ook een pc aanschaffen van €3000. In het geval van Virtual reality geldt the sky is the limit, hoe beter de pc hoe beter de prestaties in de virtuele wereld.

(Visited 1.073 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *