printer

Welke soorten printers zijn er?

Een printer kan worden gezien als een poort van de digitale, naar de analoge wereld. Het zorgt ervoor dat ontastbare digitale bestanden worden vertaald naar een afdruk op papier. Het afdrukken van informatie op papier gebeurt al eeuwen. Het begon met de boekdrukkunst en werd vervolgd door de uitvinding van de typemachine. Deze hebben ervoor gezorgd dat informatie vele malen sneller werd verspreid. Een printers komen voor in diverse vormen en maten. In dit artikel vind je meer informatie over verschillende type printers door de jaren heen.

Wielprinters

Wielprinters zijn eigenlijk een digitale variant van typemachines. Ze maken gebruik van een schijf waarop alle karakters staan. De voordelen van dit type waren onder andere het feit dat printjes in een zeer hoge kwaliteit afgedrukt konden worden. Daarnaast was de printer in staat om doorslagen te maken. Wielprinters zijn echter zeer traag en luidruchtig en de schijf moest vervangen worden per lettertype. Deze printers zijn tegenwoordig alleen op zolderkamers en in musea terug te vinden, ze worden niet meer verkocht.

Regeldrukkers

Qua concept lijkt de regeldrukker op de wielprinter, al wordt er in plaats van een wiel gebruik gemaakt van een rol, band of ketting waarop de tekens staan. Het voordeel van dit type printer tegenover de wielprinter, is met name de snelheid. De printer is, afhankelijk van het model, in staat om vijf tot twintig regels per seconde af te drukken. Tot 1980 waren printers van dit type de snelste, deze snelheid ging echter ten koste van de kwaliteit. Daarnaast waren de printers van een gigantisch formaat en werden dus niet teruggevonden in huiskamers.

Matrixprinters

Matrixprinters zijn de eerste type printers die in staat waren om afbeeldingen te maken. Dit was echter nog wel in zwart/wit. De printers bouwen hun tekst op door gebruik te maken van kleine pinnetjes die de inkt op het papier drukken. Zelfs in deze tijd waren matrixprinters nog in gebruik, maar wel alleen door specifieke bedrijven zoals bijvoorbeeld postkantoren en bloemenveilingen.Thermische printers

Thermische printers zijn wat geavanceerder, ze maken gebruik van papier welke gevoelig zijn voor hitte door de chemicaliën die het bevat. Door het papier op bepaalde plekken te verhitten kan een afdruk gemaakt worden. Dit type printer wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld bonnetjes af te drukken in winkels en supermarkten. Voordelen van deze printer zijn dat hij erg snel is en geen inkt nodig heeft voor het printen. De nadelen zijn dat de afdruk vervaagt in de loop der tijd en er gebruik gemaakt moet worden van speciaal papier.

Continous inkjet printer

De continous inkjet printer is de printer welke we tegenwoordig in de meeste huizen en kantoren terugvinden. De werking van de printer is vergelijkbaar met de matrixprinter, echter wordt de inkt niet op het papier geslagen, maar gespoten. De printer en de inkt zijn niet duur maar de prijzen van de cartridges lopen soms wel op tot duizend euro per liter. De printer biedt de mogelijkheid om kleuren tegen redelijke kwaliteit, af te drukken. Naast de reguliere printers welke werken met papier, is er ook de 3D printer met bijzonder geavanceerde technieken.

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer leren over printers? Laat het ons weten in een reactie!

(Visited 660 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *