native app laten maken

Waarom je beter een native app dan een web app kan laten maken

Wanneer je van plan bent om een app te laten ontwikkelen, kun je kiezen voor een zogenaamde native, web of hybride aanpak. Die laatste is een combinatie van de eerste twee. In dit artikel leggen wij uit wat die eerste twee inhouden en vertellen we je waarom je beter een native app dan een web app kan laten maken.

Native app

Android en iOS toestellen domineren al jarenlang het mobiele landschap. Samen representeren ze zelfs 97% van de mobiele bezoekers in ons land. Wanneer je jouw beoogde doelgroep wilt bereiken, zou je er bij de ontwikkeling van een app dus voor moeten zorgen dat deze op eerder genoemde platforms (Android en iOS) werkt. Een native app is een applicatie in de puurste vorm, tot stand gekomen door ontwikkeltools en in de ontwikkeltaal die voor een specifiek toestel of platform beschikbaar is. Het laten maken van een native app wordt ook wel native ontwikkeling genoemd. Een native app is te downloaden in de verschillende appstores. Verder heeft een native app toegang tot alle functionaliteiten van een toestel. Bovendien doet een native app het goed qua performance en volgt het de (design)standaard van óf Android óf iOS. Zelfs wanneer het besturingssysteem wordt bijgewerkt naar de laatste versie. Beiden, performance en standaarden, zijn essentieel als het aankomt op gebruikerservaring. Om die reden kun je met een native app het beste resultaat weg zetten.

Web app

Naast native apps onder de mobile apps zijn er ook web apps. Een web app is technisch gezien niets anders dan een website die je via je browser opent. Alle toestellen kunnen zo’n app openen en dus kan hiermee een groot publiek worden bereikt. Helemaal wanneer een web app een zogenaamde responsive design heeft. Dat houdt in dat ook gebruikers met bijvoorbeeld tablets en laptops deze app optimaal kunnen gebruiken. Telkens wanneer een gebruiker een web app opent, wordt automatisch de laatste versie geladen. Dat betekent dat een web app maar een keer gemaakt hoeft te worden en dat updates centraal worden uitgevoerd. Waar een native app in verschillende appstores te downloaden is, zijn web apps dat niet. Hierdoor loop je als gebruiker dus promoties en andere voordelen van appstores mis. Daarnaast kun je geen gebruik maken van alle componenten van de telefoon. Je kunt hierbij denken aan de contactlijst.

De keuze voor een van beide apps zou je af moeten laten hangen van jouw doelgroep en beschikbare budget, evenals de toepassing en gebruiksvriendelijkheid. Hoewel het laten maken van een native app veel extra kosten of doorlooptijd met zich mee kan brengen, is een native app in veel gevallen beter dan een web app. Heb jij nog tips om te scoren met een succesvolle app? Laat het ons weten in een reactie!

(Visited 476 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *