#1: Krassen of barst
Waarschuwing! De volgende kans is groot. De kans dat je iemand kent die rondloopt met krassen op of een barst in het scherm van zijn of haar telefoon. Als je het stiekem zelf niet bent. Immers, als een telefoon na het vallen verkeerd terechtkomt, zijn zulke beschadigingen zo gemaakt. Geen zorgen, want in de meeste gevallen kan een kapot scherm namelijk gewoon zelf gerepareerd worden. Om van krassen op je scherm af te komen, raden wij je aan tandpasta te gebruiken. Tandpasta? Ja, echt! Maar dan wel gel-loze tandpasta. Houd bij dit ingrediënt het volgende recept aan:
- Smeer de tandpasta met een wattenstaafje in de kras;
- Maak ronddraaiende bewegingen totdat de kras weg is;
- Maak het telefoonscherm – om het van de tandpasta te ontdoen – met een doekje schoon. Je telefoon schoonmaken kan het beste met een brillendoekje.
Om van een barst in je scherm af te komen, moet je eerst een nieuw telefoonscherm kopen. Dat kan online. Vervolgens kun je zelf het scherm van je telefoon repareren met behulp van zogenaamde DIY-instructies. Ook die zijn online te vinden. Een voorbeeld van een website waarop zulke doe-het-zelf-instructies staan, is iFixit.com. Echter, bij sommige stappen van de instructie heb je speciale gereedschap nodig. Maar hé, ook dat kun je tegenwoordig online kopen.
#2: Nattigheid
Als je telefoon niet waterbestendig is en je hebt ‘m zojuist per ongeluk in het water laten vallen, dan voel je dubbel nattigheid. Een van de lifehacks die je in dit geval zou kunnen toepassen, is: leg je telefoon in rijst. Rijst? Ja, echt! Rijst is namelijk goed om vocht mee uit je telefoon te onttrekken. Hierbij maakt het trouwens niet uit wat voor soort rijst dat is. Doorloop in geval van nattigheid de volgende stappen:
- Zet je telefoon uit;
- Haal de batterij – indien deze te verwijderen is – uit je telefoon;
- Droog je telefoon niet (dat wil zeggen: niet met een föhn, niet op een kachel, niet in de zon);
- Leg je telefoon in een kommetje rijst;
- Zuig je telefoon eventueel met een waterstofzuiger verder droog;
- Wacht een paar dagen en zet je telefoon daarna weer aan.
Hopelijk heb je met deze tip je natte telefoon weer gauw op het droge.
#3: Stof en vuil
Het verder droog zuigen van je telefoon brengt ons bij de laatste tip. Zoals je vast wel weet, heeft je telefoon verschillende speakers en microfoontjes. Het kan gebeuren dat zo’n speaker of microfoontje het opeens niet meer goed doet, waardoor het aan “the other side” angstvallig stil lijkt te zijn en dat is niet omdat de persoon “you’re looking for” niet “home” is. Wist je dat je met een stofzuiger of kruimeldief ook stof en vuil uit speakers en microfoontjes kunt halen? Stof en vuil kunnen een oorzaak van slecht gehoor zijn. Het is in ieder geval het proberen waard!
Met bovenstaande zelf-reparatie-tips kun je flink wat kosten besparen, die je anders aan een reparateur kwijt zou zijn. Slim en voordelig. Op deze manier gaat je telefoon wat langer mee en kun je na de looptijd van je telefoon abonnement nog profiteren van lagere maandlasten door bijvoorbeeld een Sim Only van Simyo te kiezen. Good luck!