Waterbesparende gadgets Techbird

Waterbesparing tijdens het douchen met handige gadgets

Het waterverbruik in Nederland is in de afgelopen vijftig jaar aanzienlijk verminderd. Zo laat Vitens in een onderzoek naar waterverbruik zien dat we in 1969 gemiddeld 190 liter per persoon per dag verbruikten. In 2013 was dit afgenomen naar gemiddeld 119 liter per persoon per dag. Voor zowel de kranen als douches en toiletten worden tegenwoordig waterbesparende technieken toegepast. In dit artikel richten we ons tot de douche en kijken we naar hoe we écht water kunnen besparen tijdens een douchebeurt.

Hoeveel water verbruiken we gemiddeld onder de douche?

Om water te besparen moeten we eerst weten hoeveel water er gemiddeld wordt verbruikt per huishouden. Zoals we in de introductie al aangaven verbruikt de gemiddelde Nederlander 119 liter water per dag. In internationale context behoorde Nederland in 2013 tot één van de meest zuinige landen als het gaat om waterverbruik. Van de 119 liter water die we per dag verbruiken neemt douchen, met 51,17 liter, een groot deel in beslag. De waterbesparing onder de douche kunnen we zeker nog een boost geven. Niet alleen om het meest zuinige land ter wereld te worden, maar vooral ter bescherming van het milieu.

Is een waterbesparende douchekop de oplossing?

De meeste mensen zullen zeggen; schaf een waterbesparende douchekop aan. De waterbesparende douchekoppen zijn al jarenlang te koop en zijn bij de meesten bekend. Maar hoeveel bespaart zo’n waterbesparende douchekop nou écht? Vitens geeft aan dat het tot 1,8 liter water per minuut kan schelen en dat in 2013 de helft van de huishoudens een waterbesparende douchekop had. Boilermarkt.nl geeft aan dat je gemiddeld 7,8 liter water per minuut verbruikt tijdens het douchen. Heb je een regendouche? Dan ligt je verbruik op 15 liter water per minuut. Wij vinden dat je pas echt kunt nagaan of je een ‘waterbesparende doucher’ bent wanneer je bewust op het aantal minuten let die onder de stromende douche spendeert.3 handige oplossingen om water te besparen tijdens het douchen

We zouden geen Techbirds zijn als we hier geen mooie tech-oplossingen voor hadden gevonden. Hieronder bespreken we 3 leuke gadgets die het waterverbruik minimaliseren tijdens het douchen.

1. Hydrao douchekop

De Hydrao douchekop is een slimme douchekop die 9 liter water per minuut verbruikt en ligt daarmee wel boven het gemiddelde. Het ‘slimme’ van de deze douchekop zit ‘m dan ook niet in het waterverbruik per minuut maar in de timerfunctie. Door middel van bluetooth verbind je de douchekop met je smartphone waarna je vervolgens in de bijbehorende app led-lampjes van de douchekop kunt instellen op aantal verbruikte liters water. De cirkel van de douchekop is verdeeld in vier delen die allemaal een eigen kleur ledverlichting hebben (groen, blauw, paars en rood). In de app stel je per kleur het aantal verbruikte liters water in zodat je precies kunt zien hoeveel water jij hebt verbruikt. Zo heb je zelf in de hand hoeveel liters je verbruikt per douchebeurt. De douchekop heeft geen batterij nodig door ingebouwde waterturbine die energie opwekt voor de led-lampjes. De slimme douchekop koop je voor $99,90.

waterbesparende gadgets hydrao douche2. Powerplus EcoSavers LED douche tijd indicator

Net als de Hydrao is dit een gadget die aangeeft hoe lang jij onder de douche staat. De EcoSavers LED douche tijd indicator werkt echter net even anders dan de Hydrao douchekop. Deze gadget monteer je tussen de kraan en de doucheslang in en is in tegenstelling tot de Hydrao, niet te verbinden met je smartphone. Wel helpt deze gadget om de tijd bij te houden zolang je onder de douche staat. De led-cirkel kleurt groen tussen 0 en 4 minuten dat de douche aan staat. Bij een douchetijd van 4 tot 8 minuten kleurt de led-cirkel blauw, bij 8 tot 12 minuten rood en boven de 12 minuten zal hij rood knipperen. Ook voor deze gadget zijn geen batterijen nodig. De energie wordt opgewekt door de waterdruk. Het simpele van deze gadget maakt hem ook zeer geschikt voor kinderen. Vanaf kleins af aan kunnen de kids door de kleurtjes zien hoelang zij onder de douche mogen staan. Kortom, waterbesparing voor jong en oud! De Powerplus EcoSavers LED douche tijd indicator koop je voor €35,90.

Waterbesparing douche gadgets3. Amphiro B1 verbruiksmeter

Van alle gadgets die in dit artikel worden besproken is dit de meest geavanceerde. De Amphiro B1 heeft de vorm van een afstandsbediening en monteer je in het midden van je doucheslang. Deze gadget meet het water- én energieverbruik en kun je ook middels bluetooth en een app connecten met je smartphone voor de verbruiksstatistieken. Op het scherm van de Amphiro B1 kun je in realtime zien wat je verbruik terwijl je staat te douchen. Deze slimme meter koop je voor €79,90.

Waterbesparende gadget Amphiro B1 Techbird

 Ben je net als ons graag milieubewust bezig? Schaf dan zeker één van de bovenstaande waterbesparende gadget aan! Niet alleen leuk om te hebben, maar bespaart je tevens geld en het milieu!

(Visited 2.840 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *