mogelijkheden van sd kaart

Een SD kaart; wat zijn de mogelijkheden?

Tegenwoordig zijn mogelijkheden om veel data snel en eenvoudig op te slaan niet meer weg te denken uit het dagelijks leven met al je slimme apparaten. Daar kan een SD kaart goed aan bijdragen, maar wat kun je precies doen met een SD kaart? Welke snelheid heb je nodig en hoe groot mag de kaart zijn? Zijn er meer mogelijkheden dan enkel opslag? Op deze vragen geven we in dit artikel een antwoord.

Wat is een SD kaart?

Een SD kaart is een klein stukje techniek waarmee je data kunt opslaan. Een SD kaart maakt daarbij gebruik van Flashgeheugen. Een SD geheugenkaart is er in diverse uitvoeringen: standaard, mini en micro. Kijk dus goed naar je (nieuwe) apparaat of je huidige kaart zal passen. Dit staat vaak bij de productomschrijving.

Onderlinge verschillen

Omdat er zoveel aanbod is wanneer je op zoek gaat naar een SD kaart, moet je goed kijken wat je doel is. Er zijn diverse snelheidsklassen beschikbaar:

  • Class 2 (C) – 2mbps;
  • Class 4 (C) – 4mbps;
  • Class 6 (C) – 6mbps;
  • Class 10 (C) – 10mbps;
  • Class 1 (UHS) – 10mbps;
  • Class 3 (UHS) – 30mbps.

Deze snelheidsklassen zijn belangrijk wanneer je gebruikmaakt van video-opnames en fotografie in burst modus. Wanneer de videoresolutie hoger wordt, heb je een hogere snelheid nodig om het beeld goed te kunnen verwerken. Met de laatste 4K resolutie heb je Class 3 (UHS) nodig om deze beelden soepel vast te leggen. Omdat de technologie zich steeds verder ontwikkelt komen er steeds nieuwere en snellere klassen op de markt. Daarbij moet gezegd worden dat een SD kaart met hoge snelheid weinig toevoegt wanneer je gewoon dagelijkse data wilt opslaan. Verder is het belangrijk om te weten dat er diverse uitvoeringen zijn met betrekking tot opslagcapaciteit:

  • SD: de oudste variant met een opslagcapaciteit tot 4 GB;
  • SDHC: opslagcapaciteit van 4-32 GB;
  • SDXC: opslagcapaciteit van 64 GB-2 TB.

Niet elk apparaat kan de snelheidsklassen en hogere capaciteit aan. Houd hier rekening mee als je tot aanschaf wilt overgaan.Gebruik in apparaten

In je smartphone gebruik je meestal een micro SD kaart vanwege de compacte bouw van een telefoon. In een los navigatietoestel maak je weer gebruik van een standaard SD kaart. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor jou wat praktischer geworden: je kunt een losse micro SD kaart met adapter kopen. Zo kan je makkelijk en flexibel meerdere apparaten gebruiken zonder dat je extra moet investeren in kaarten met diverse formaten. Dat neemt niet weg dat je het best een of twee kaartjes als back-up gebruikt voor het geval een kapot gaat of kwijtraakt.

Extra mogelijkheden

Er is meer dan alleen opslag. Je kunt namelijk ook een SD kaart met wifi mogelijkheden aanschaffen. Wat het nut hiervan is? Jouw gemaakte foto’s en video direct doorsturen via je eigen wifi netwerk. Zo hoef je niet moeilijk te doen met losse kabels, maar heb je meteen je data op een veilige plek. Een WiFi SD kaart is momenteel nog flink aan de prijs, maar voor iemand die graag snel zijn data doorstuurt is het een verademing. Het hangt natuurlijk wel samen met hoe snel het wifi netwerk zelf is.Beveiliging

Je kunt met software al je data op je SD kaart beveiligen, maar sommige kaarten hebben ook een klein schuifje waarmee je deze op ‘Alleen lezen’ zet. Zo voorkom je dat jij (of malware/software) zomaar gegevens kan verwijderen. Dit zul je ook merken als er opeens foutmeldingen komen en je geen rechten (meer) hebt om bestanden aan te passen.

(Visited 1.201 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *