dome camera epine
Todd Huffman / Flickr

Alles wat je moet weten over Dome camera’s

Het beveiligen van je huis is belangrijk. Je kan dit doen door goede sloten op je deuren en ramen te plaatsen. Of je koopt een hond. Wat je ook kan doen is het kopen van een Dome camera. Wat moet je allemaal weten over deze camera’s?

Oké, Dome camera’s zorgen er niet direct voor dat er geen enkele dief je huis binnen komt. Wel zorgen ze ervoor dat de dief even moet lachen naar het spreekwoordelijke vogeltje. Want hij staat dankzij een Dome camera volop in beeld.

Wat is het?

Een Dome camera is niets meer dan een doodgewone camera. En hij zit achter een ‘dome’, een koepel van plastic of glas zodat de lens de vrij ruimte heeft om te bewegen. Wat het bewegen betreft, dit gaat meestal analoog. Je moet vaak zelf met je handen bij de camera inzoomen of in de juiste hoek zetten. Dit gaat heel makkelijk wanneer door de koepel eraf te halen, aan de lens te draaien om in te zoomen of door het geraamte te draaien om de juiste camera hoek te krijgen. Dit moet dan tijdens het installeren met de hand gedaan worden.

PTZ

Bij sommige Dome camera’s hoef je dit niet analoog te doen. Dan kan je het koepeltje lekker op zijn plaats laten zitten en vanachter je computer, tablet of telefoon inzoomen of de camera in de juiste hoek draaien. Voorwaarde is dat deze camera’s een PTZ functie hebben. Dit staat voor Pan (horizontaal draaien), Tilt (verticaal draaien), Zoom.

Infrarood of thermal camera

Voor ’s nachts zijn sommige camera’s uitgerust met infrarood verlichting of beschikken ze over een thermal camera. Dat betekend dus dat ze de boef kunnen waarnemen op basis van warmte. Zo is de beste meneer zelfs in het donker te zien.

infrarood dome camera

Netwerk

Soms kan je de camera’s besturen of in ieder geval bekijken via het netwerk. Het hangt van je camera af of je hem via het WiFi kan aansluiten of via een netwerkaansluiting (een kabeltje dus). Als hij eenmaal is aangesloten kan je vaak doormiddel van software de beelden bekijken op je computer. En in dit digitale tijdperk ook vaak via een applicatie op je telefoon.

netwerkkabels netwerkcamera

Behuizing

Bedenk goed hoe je de dome camera wil gaan gebruiken. Sommige mensen willen een camera die bestemd is voor alleen binnen, anderen juist weer voor buiten. Het verschil zit hem in de behuizing, of deze bestand is tegen bepaald weer bijvoorbeeld. Ook speelt het risico op vandalisme mee, hangt hij in de buurt waar iemand hem snel van de muur af kan plukken of op een plek waar mensen niet bij kunnen? Er zijn zelfs camera’s op de markt te vinden die gecamoufleerd zijn!

Beeld

En het beeld komt tegenwoordig vaak in HD kwaliteit, wat fijn is omdat je dan de dief ook echt kan herkennen. Al zal je buurman niet snel bij je inbreken. Het is handiger voor de politie. HD vraagt wel om meer opslaggeheugen en daarom zijn er meestal ook opties om de camera op een lagere resolutie te laten filmen. Belangrijk is ook dat je het beeld opneemt uiteraard. Wanneer de politie langskomt en vraagt naar de beelden, dan moet je wel kunnen zeggen dat je ze hebt. Anders heb je niks aan de camera.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Epine camerashop: leverancier van IP camera’s in Nederland & België.

(Visited 387 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *