Wat is mobiele veiligheid en hoe onderhoud je deze?

Het gebruik van smartphones vormt voor hackers nóg een extra mikpunt voor aanvallen. Het is dan ook belangrijk om als gebruiker op de hoogte te zijn van mobiele veiligheid én om actief te kijken naar manieren waarop je deze kunt verbeteren. Dat gaan we in dit artikel dan ook doen!

1. Wat is mobiele veiligheid?

Mobiele veiligheid omvat alles wat zowel door de leveranciers als door jezelf wordt gedaan voor het garanderen van veiligheid op mobiele devices. Aan de kant van de leverancier is er natuurlijk niet veel wat je als gebruiker kunt doen om de veiligheid te verbeteren. Wel kun je zelf verschillende maatregelen treffen die bijdragen aan een verbeterde mobiele veiligheid. Hieronder gaan we kijken naar een aantal van deze maatregelen.

2. Code of vingerafdrukscanner

Wellicht de belangrijkste manier om mobiele veiligheid te garanderen, is door het gebruik van een code of vingerafdrukscanner. Kies dan ook niet voor de standaard versie hiervan die wordt meegegeven vanuit de fabrikant. Pas je eigen code aan, het liefst naar een nummer dat niet aan jou te relateren valt. Vermijd daarom bijvoorbeeld je geboortedatum. Op iOS apparaten kun je ook nog kiezen voor alfanumerieke wachtwoorden. Daarbij kun je letters, cijfers en leestekens gebruiken. Vermijd ook hier hobby’s, dierennamen, geboorteplaatsen, of iedere andere vorm van informatie die aan jou te linken valt.

3. Download een VPN

Een VPN kun je gebruiken om de data die je via het internet verzendt en ontvangt, te versleutelen. Hierdoor kunnen hackers jouw data niet onderscheppen, evenals dat jouw fysieke locatie verborgen wordt. Vrijwel elke aanbieder beschikt over een groot aanbod aan servers waar je als gebruiker uit kunt kiezen. Lees de reviews voor de beste VPN op VPNGids.nl, download VPN software en kijk wat dit voor jou kan betekenen.

4. Voer updates uit

Ook het uitvoeren van updates draagt bij aan het beveiligen van je smartphone. Wanneer je de updates namelijk uitvoert, worden er ook beveiligingsupdates uitgevoerd. Je loopt pas risico wanneer je de updates niet uitvoert. Na verloop van tijd plaatsen ontwikkelaars de verbeteringen die ze hebben aangebracht bij de laatste update namelijk online. Hierdoor krijgen hackers inzicht in deze verbeteringen. Heb je de updates niet doorgevoerd, dan weten ze precies waar een veiligheidslek is. Door hier gebruik van te maken kunnen ze dan toegang krijgen tot jouw device

5. Kijk naar toegang per applicatie

Bij het installeren van applicaties wordt vaak gevraagd naar de toegang tot bepaalde data. In sommige gevallen is dit natuurlijk volkomen logisch. Zo heeft Facebook toegang tot jouw contacten om te kijken of er nog meer vrienden aan je lijst toegevoegd kunnen worden. Ook WhatsApp en Instagram hebben toegang nodig tot jouw foto’s om deze online te kunnen plaatsen.

Soms vragen applicaties echter ook toegang tot jouw data terwijl dit eigenlijk nergens voor nodig is. Waarom heeft een zaklamp-applicatie bijvoorbeeld toegang tot jouw contactenlijst nodig? Kijk hier dus kritisch naar. Bij je instellingen kun je tevens kijken welke applicaties toegang hebben tot welke gegevens.

6. Vermijd openbare wifi-netwerken

Tot slot is het nog aan te raden om openbare wifi-netwerken te vermijden. Het feit dat jij verbinding met deze netwerken kan maken, betekent dat hackers dit ook kunnen. Hiervan kunnen zij slim gebruikmaken, door als het ware tussen jouw mobiele device en de router te gaan zitten. Alle data die je verzendt en ontvangt komt dan langs een cybercrimineel.

Log je bijvoorbeeld in op je bankrekening of op je social media account, dan is de kans groot dat zij jouw wachtwoorden onderscheppen en óók toegang krijgen tot deze data. Heb je geen openbaar wifi-netwerk nodig? Vermijd deze dan! Heb je deze wel nodig, zorg er dan voor dat je geen gevoelige data verzendt of ontvangt. 

(Visited 206 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *