DAB radio

Radio dood? DAB radio terug van nooit weggeweest

Radio is niet dood. Integendeel: tegenwoordig kun je al een fatsoenlijke DAB radio krijgen voor lagere prijzen dan die van de kleinere Bluetooth luidsprekers waar op dit moment iedereen mee wegloopt. Bovendien biedt een DAB radio je tegenwoordig vaak ook heel wat meer dan de audiokwaliteit alleen. Bluetooth-streaming, NFC en wifi internetradio: je krijgt het vaak allemaal erbij bij een DAB radio - en zonder fortuinen te moeten uitgeven. Hoe kies je een goede DAB radio? Daarvoor kijken we eerst naar een stukje historie van de DAB radio.

Wat is DAB?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting of digitale audio uitzending. Kort gezegd is dat de digitale radiostandaard voor het uitzenden van digitale audiodiensten (radiodiensten). Die standaard geldt in veel landen over de hele wereld, maar niet in Noord-Amerika. Hij werd gelanceerd in de jaren 1980, als een Europees onderzoekproject. Het eerste DAB kanaal ter wereld was NRK Klassisk en startte op 1 juni 1995 via de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). In september 1995 volgden als eersten de Zweedse radio en de Engelse BBC.

 DAB ontvanger

Het duurde nog even voordat je een DAB radio online kopen kon. Een commerciële DAB ontvanger deed zijn intrede pas aan het eind van de jaren 1990. Ze bieden over het algemeen het voordeel dat ze veel efficiënter omgaan met het uitzendspectrum dan hun analoge FM collega’s. Voor dezelfde bandbreedte kunnen ze hierdoor meer radiodiensten aanbieden. De kwaliteit van het signaal hangt daarbij wel af van de bitsnelheid die wordt toegewezen aan elk programma. Wanneer deze snelheid te laag is, wordt de geluidskwaliteit uiteindelijk inferieur. In vergelijking met FM radio is DAB radio robuuster als het aankomt op ruisonderdrukking en het faciliteren van mobiel luisteren. Wel gaat de ontvangstkwaliteit hier sneller achteruit als een kritieke drempel wordt overschreden, terwijl de ontvangstkwaliteit van FM langzamer daalt en dus een groter gebied effectief kan dekken.

DAB radio landen

Sinds 2018 is DAB aanwezig in 41 landen. De meeste van deze diensten gebruiken daarbij ondertussen de DAB+ codec. In veel andere landen wordt de omschakeling van FM naar DAB nog verwacht. Het eerste land dat een nationale FM uitschakeling heeft geïmplementeerd is Noorwegen, in 2017. De uitschakeling geldt er echter enkel voor de nationale en niet voor de lokale zenders.

Populaire DAB radio ontvangers

Een goede DAB ontvanger past overal: van in de keuken tot in de woonkamer of de hobbykamer. Populair blijven echter wel de exemplaren voor op de nachtkast, ofwel de nieuwe wekkerradio’s. Twee goede voorbeelden zijn de Ruark Audio R1 Mk3 en de Pure Siesta Home. Die eerste combineert een stijlvol, compact design met een uitstekende geluidskwaliteit. Je kunt er niet enkel DAB radio, maar ook FM radio mee ontvangen. Ook Bluetooth streaming is mogelijk. Het nodige overzicht komt van een goed leesbare oled display en via een slimme USB-aansluiting kun je je telefoon of tablet verbinden en/of opladen.

Retro DAB radio ontvangers

Ook populair is de DAB radio met retro look. Ze doen denken aan de vroegste radio’s, maar profiteren dus wel volop van de modernste, technologische snufjes. Bekende voorbeelden zijn de Como Audio Solo, de Goodmans Oxford, de Roberts Revival iStream 2 en diens voorganger, de Roberts Stream 94i. Echt prototypisch is echter de Geneva Touring S, een kruising tussen de draagbare radio van weleer en een rangefinder camera. Die laatste zie je dan vooral terug in de bovenste plaat, met grote aan/uit schakelaar en volumeknop. Het omhullend kunstleer is verkrijgbaar in zwart, bruin of rood en maakt de vintage look compleet, samen met de telescopische antenne, de gekruiste gril en de rode led display. Daarbij komt ook nog een oplaadbare batterij met een levenscyclus van een goede 20 uur per laadbeurt. Je krijgt een goede DAB radio kortom in alle prijsklassen.

DAB autoradio

Tot slot heeft DAB natuurlijk ook de autoradio niet onberoerd gelaten. Slimme adapter modellen zorgen er daarbij voor dat ook oudere voertuigen — waarin standaard nog geen DAB opgenomen is — de nieuwe technologie DAB autoradio kunnen gebruiken. Een goed voorbeeld is de PURE Highway 600, die de FM frequentie van je originele autoradio ondersteunt om DAB inhoud af te spelen. De installatie is erg simpel en de geluidskwaliteit geniet ineens van alle digitale voordelen. Ondertussen heb je dus in geen tijd alle digitale kanalen tot je beschikking in de auto. Andere topmodellen van DAB autoradio’s zijn momenteel de Pioneer DEH-X67, de Kenwood In Car Radio, de Pioneer DEH-X8700DAB en de Kenwood DNX-7250.

(Visited 567 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *