‘Werken in de cloud’ is helemaal van deze tijd. Op afstand efficiënt samenwerken, wie wil dat nu niet? Niet langer meer tobben met het doorsturen van bestanden, die kwijtraken of gewijzigd worden en er niet langer meer controle op is. Binnen het werken in de cloud kun je kiezen uit ‘private cloud’ of ‘public cloud’. Wat is nu precies het verschil? Je leest het hier.
De overeenkomsten van werken in de private cloud of de public cloud
Het kan voor je werk erg handig zijn om in de cloud te werken. We benoemen eerst de overeenkomsten van werken in de cloud. Wat die zijn er, veelvuldig. Bestanden worden bij beide versies automatisch gesynchroniseerd, zodat je direct de laatste versies van bestanden hebt. Daarnaast scheelt het bedrijven grote investeringen, omdat het geld niet meer hoeft te gaan naar hardware. Werk je in de public of private cloud kun je overal bereikbaar zijn, waardoor er allerlei mogelijkheden zijn om een digitale werkplek in de cloud te creëren. Dit biedt veel flexibiliteit binnen een bedrijf. Je bent als werknemer niet langer aan één plek gebonden, maar kunt overal aan het werk. Als laatst moet genoemd worden dat binnen beide versies van werken binnen de cloud de bestanden zowel online als offline te bereiken zijn, waardoor je niet afhankelijk bent van Wifi om in je bestanden aan het werk te kunnen.
Over het algemeen kan gesteld worden dat binnen beide vormen van werken in de cloud je data veilig is. Werken in de cloud biedt flexibiliteit en veiligheid.
Private cloud versus public cloud, de verschillen
Het eerste verschil tussen beide manieren van werken in de cloud zit in de kostenopbouw. Wanneer je kiest voor private cloud betaal je investeringskosten en beperkte operationele kosten. Bij public cloud geldt het andersom: geen investeringskosten, maar wel (maandelijkse) abonnementskosten. Op langere termijn zal private cloud waarschijnlijk goedkoper zijn.
Ook qua beveiligingsstandaarden zit er een verschil. Bij een public cloud zorgt de host, bijvoorbeeld OneDrive, ervoor dat het goed beveiligd is. Dit is niet je eigen verantwoordelijkheid. Bij een private cloud moet de partij waar deze gehost is, ervoor zorgen dat de beveiliging goed geregeld is.
Er is ook een verschil in flexibiliteit van de opslagcapaciteit. Binnen de public cloud kun je makkelijk capaciteit vergroten. Als je in het begin denkt aan 10 Gigabyte voldoende te hebben, maar uiteindelijk blijk je 1 Terabyte nodig te hebben, is een stap naar uitbreiding zo gemaakt. Bij de private cloud moet je in het begin goed inschatten hoeveel je de komende vijf jaar nodig denkt te hebben. Als je achteraf op moet schalen, betaal je voor een tweede keer investeringskosten.
Hopelijk schept dit artikel meer duidelijkheid over het werken in de private cloud en public cloud. Wat heeft jouw voorkeur?