Hoeveel energie verbruikt een smart lamp als die in de standby-modus staat?

Slimme lampen zijn superhandig en besparen je daarnaast ook nog geld in vergelijking met traditionele lampen. Doordat de smart lamp niet veel stroom nodig heeft, zorgt dit voor een fantastische energiebesparing. Maar hoeveel energie verbruikt de slimme lamp eigenlijk als hij in de standby-modus staat? Techbird legt het je uitgebreid uit in deze blog.

Hoe werkt een smart lamp?

Slimme lampen kun je met het internet verbinden, waardoor het mogelijk is om ze met een app te besturen. Zo kun je heel eenvoudig vanaf de bank de lichten beneden aan zetten, of juist van buitenshuis je lichten uitzetten. Dit zorgt ervoor dat het licht niet onnodig aan blijft staan, en je zo minder energie zult verbruiken.

Slimme features van de smart lamp

De smartlamp bevat nog veel meer handige features. Zo kun je per zone in je huis lampen instellen, het is daarbij mogelijk om lichtschema’s te veranderen en om de lichtkleuren naar wens in te stellen. De smart lampen kunnen individueel bediend worden waardoor je heel eenvoudig het licht op specifieke plekken in het huis kunt bedienen.

Een indrukwekkende feature is het IFTTT (If This Then That). IFTTT is een protocol waarbij apparaten met elkaar kunnen communiceren. De communicatie werkt als volgt; als dit gebeurt, dan moet er dit vervolgens gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan is dat als de zon ondergaat wil ik dat de lichten aan gaan. Zo zijn er nog veel meer gave opties mogelijk die door Cool Blue in een YouTube video worden toegelicht.

Verbruikt een slimme lamp ook energie als hij uitstaat?

 Zoals net aangegeven kunnen smartlampen een grote besparing op stroom betekenen, omdat je ze kunt instellen om automatisch uit te schakelen als je het vergeet of niet thuis bent. Maar technisch gezien staan de smart lampen nog steeds ‘aan’, zelfs als ze geen licht uitzenden. De reden hiervan ligt bij de communicatie die de lampen met het wifi-netwerk moeten hebben. Deze wifi-verbinding is nodig om snel en op afstand te kunnen schakelen met de lampen. Smart lampen gebruik dus nog steeds een minimale hoeveelheid elektriciteit, zelfs als het licht technisch is uitgeschakeld.



Maar is de smart lamp dan wel zo’n zuinige investering?

Met de gedachte dat de smart lamp in stand-by-modus nog steeds elektriciteit verbruikt, is het volkomen terecht om je af te vragen hoeveel elektriciteit de smartlamp verbruikt als hij uit staat en wat de kosten hiervan zijn. Er is een experiment gedaan om erachter te komen, maar spoiler alert: het elektrisch verbruik in stand-by modus is minimaal en afhankelijk van welke slimme lampen je gebruikt.

Het experiment is uitgevoerd met behulp van de betrouwbare Kill A Watt elektriciteitsverbruik monitor, en uitgevoerd op de volgende smartlampen:

De Philips Hue smart lamp

Bij de Philips Hue schommelt het wattage-display op de Kill A Watt-eenheid gestaag tussen 0,0 watt en 0,3 watt. Dit geeft dus aan dat de Philips Hue zo weinig elektriciteit verbruikt in de stand-by modus, dat het bijna niet te meten valt. Om er een relevante uitspraak over te doen zeggen we dat de lamp 0,15 Watt aan stroom verbruikt als hij op stand-by staat.

De kosten per gebruik kWh in Nederland liggen rond de 22 cent (incl. 21 btw). Het zal dus ongeveer 6.600 uur (zo’n 9,17 maanden) duren voordat een Philips Hue-lamp 1 kWh stroom verbruikt in de stand-by modus. Daarom kost één Hue-lamp in de stand-by modus ongeveer 2,4 cent per maand.

Koop Philips Hue Smartlampen bij Coolblue.nl

De Eufy Lumos smart lamp

De Eufy lumos-lamp maakt gebruik van een draadloos WiFi om verbinding te maken met je netwerk, in plaats van een hub zoals Zigbee of Z-Wave te gebruiken. Uit de test blijkt dat de Eufy Lumos smart lamp, in de stand-by modus, een constante waarde geeft van 0,5 watt. Dit is dus net iets meer dan de Philips Hue, maar het verschil is heel minimaal.

Met dit gegeven kunnen we berekent dat het 2000 uur (zo’n 2,78 maanden) duurt voordat de Eufy Lumos smart lamp 1 kWh verbruikt in de standby modus. Hierdoor betaal je voor je Eufy Lumos smart lamp, in stand-by modus, in Nederland ongeveer 7,9 cent per maand.

Koop Eufy Lumos Smartlampen bij Bol.com



En de GoControl smart lamp

De GoControl smart lamp (die gebruik maakt van Z-Wave in plaats van Zigbee) komt als meest opvallende uit de test. Zo gaf de elektriciteitsverbruik monitor aan dat het verbruik ligt tussen 0,6 watt en 4,8 watt op elk willekeurig moment. Hieruit is op te nemen dat de GoControl slimme lamp wel degelijk meer energie verbruikt dan de twee smart lampen die al zijn vergeleken.

Om een beter inzicht te krijgen in het vermogen dat deze lamp verbruikt, is het kWh-gebruik in realtime gemeten en een paar dagen gewacht. Na ongeveer 72 uur verbruikt de lamp ongeveer 0,12 kWh stroom, wat overeenkomt met 600 uur (zo’n 3,7 weken) gebruik voordat de lamp 1 kWh stroom zou verbruiken. De gemiddelde GoControl zal in de stand-by modus dus zo’n 25 cent per maand kosten.

Om het energieverbruik in de stand-by mode overzichtelijker weer te geven hebben we voor verschillende situaties een tabel gemaakt. In het eerste voorbeeld is te zien wat de totale maandelijkse kosten zijn per merk, wanneer je gebruik maakt van smart lampen in de stand-by mode.

Merk smart lamp Hoeveelheid smart lampen Kosten p/m per smart lamp Totale maandelijkse kosten
Philips Hue 5 lampen 2,4 cent 12 cent
Eufy Lumos 5 lampen 7,9 cent 39,5 cent
GoControl 5 lampen 25 cent 1,25 euro

In het tweede voorbeeld is er rekening gehouden met een huishouden dat meerdere smartlampen verspreid heeft over het huis.

Merk smart lamp Hoeveelheid smart lampen Kosten p/m per smart lamp Totale maandelijkse kosten
Philips Hue 20 2,4 cent 48 cent
Eufy Lumos 20 7,9 cent 1,58 euro
GoControl 20 25 cent 5 euro 



Conclusie

Uit de vergelijkingen en voorbeelden is op te nemen dat de Philips Hue in de stand-by modus het minst energie verbruikt. De kosten die er mee gemoeid zijn minimaal. Daarop volgt de Eufy Lumos die ook relatief lage kosten per maand heeft per lamp op de stand-by mode. De GoControl komt als meest energie verbruikende smart lamp uit de test, alhoewel dit nog zeker valt te overzien.

Vond je dit een leuke blog? Kijk dan verder op de Techbird website voor de laatste ontwikkelingen en blogs op gebied van technologie.

(Visited 14.647 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *