De ontwikkeling van het 5G netwerk in Nederland

5G netwerk, een hele populaire term die de afgelopen tijd veel in het nieuws voorbijkomt. Maar wat is het, wie bieden het aan en waarom zijn veel mensen er zo negatief over? In deze blog verteld Techbird je alles over 5G.

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk. Het is een nieuw wereldwijd draadloos netwerk dat wordt aangekondigd na de 1G, 2G, 3G en 4G netwerken. 5G maakt een nieuw soort netwerk mogelijk dat is ontworpen om vrijwel iedereen en alles met elkaar te laten verbinden, inclusief machines, objecten en apparaten.

En wat is het verschil tussen 4G en 5G? 5G technologie is bedoeld om hogere datasnelheden te leveren met een lage latentie, meer betrouwbaarheid, enorme netwerkcapaciteit en een verhoogde beschikbaarheid. Dit alles om de een ultieme gebruikservaring aan de netwerkgebruikers te kunnen bieden. Om een voorbeeld te geven, iedereen heeft wel eens op een festival of een druk plein gestaan en merkte dat zijn of haar mobiele netwerk niet werkte. Dit komt omdat er te veel mensen op een specifieke plek gebruik willen maken van het mobiele netwerk. De netwerkmasten die hier voor zijn gebouwd kunnen de gebruikers hoeveelheden op een bepaalde plek niet aan, waardoor er geen netwerk beschikbaar is. Daarnaast is 5G nodig om de technologische ontwikkelingen te blijven ondersteunen. Denk aan het opereren van patiënten op afstand en zelfrijdende auto’s die in ontwikkeling zijn.

Met de 5G mast moet dit probleem opgelost gaan worden. Er wordt gezegd dat er op elke straathoek een 5G mast zal worden geplaatst. Op plekken waar veel mensen bijeenkomen zoals parken, festivals en drukbezochte markten zullen zelfs meerdere 5G masten geplaatst moeten worden om zo het beste 5G netwerk te kunnen blijven aanbieden.

Wie zijn de aanbieders van 5G?

De aanbieders van het 5G netwerk zijn Huawei, Samsung, Verizon, Nokia en Ericsson. Hierbij is het Chinese Huawei ver uit de grootste speler. Huawei heeft al contracten getekend met dertig landen in de wereld. De Chinezen hebben een enorme voorsprong op hun concurrenten doordat er veel meer research is gedaan en zij meer mogelijkheden hebben gehad om het netwerk te testen.

Hoewel Huawei de grootste speler is, zijn veel landen tegen het Chinese bedrijf en hun 5G netwerk. Zo zijn de landen bang dat ze bespioneerd zullen worden door de Chinese overheid. De VS en Australië hebben om politieke redenen al laten weten niet in zee te gaan met Huawei. In Europa zijn er op dat gebied nog veel twijfels.

Is 5G netwerk schadelijk?

Er is veel kritiek op de vanuit verschillende hoeken op het 5g netwerk. Zo zou de 5G straling slecht zijn voor de gezondheid van de mens. Daarnaast zou het 5G netwerk schadelijk zijn voor dieren. Maar klopt dit wel?

5G maakt gebruik van elektromagnetische golven. Deze golven zorgen ervoor dat je lichaam opwarmt. Om deze redenen zijn er door de overheid normen voor deze elektromagnetische golven uit 5G opgesteld. De normen verschillen per frequentie, maar komen er allemaal op neer dat je lichaam niet meer dan 1 graden Celsius mag opwarmen. Het comité dat deze normen heeft opgesteld gaat er vanuit dat zolang je lichaam maar niet boven 1 graden opwarmt, er geen gezondheidseffecten zullen optreden.

Er zijn ook mensen die last hebben van de elektromagnetische golven in de vorm van hoofdpijn, rode vlekken op de huid en slaapproblemen. Deze mensen worden elektrohypersensitief genoemd. Het is volgens de deskundige niet uit te sluiten dat deze gevolgen niet voortkomen elektromagnetische golven. Alhoewel wel is bewezen dat deze golven niet te voelen zijn.

Er is daarnaast onderzocht of elektromagnetische golven kunnen zorgen voor tumoren. Er is op ratten getest en daar is gebleken dat ratten een verhoogd risico hebben op hart- en hersentumoren. Daarbij moet wel gezegd worden dat de blootstellingen aan deze golven voor ratten vele malen hoger ligt dan dat wij als mens ooit zullen ondervinden.

En jij? Hoe denk jij over het 5G netwerk? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Meer van deze blogs lezen? Blijf de website van Techbird in de gaten houden.

(Visited 288 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *