gadgets in de voetballerij

De nieuwste ontwikkelingen en technologieën in de voetballerij!

Voetbal is ongetwijfeld de populairste sport in Europa. Jaarlijks gaan er vele miljarden om in het voetbal en vandaag de dag zijn transferbedragen van tientallen miljoenen absoluut niet vreemd meer. Desondanks heeft voetbal altijd een conservatief karakter gehad. Met name de FIFA heeft grootse ontwikkelingen op het gebied van technologie lang tegengehouden. Toch zijn er vandaag de dag een aantal technologische ontwikkelingen doorgevoerd in de voetballerij die daar flink verandering in brengen. Om dit in kaart te brengen zetten we deze technologieën en gadgets maar eens op een rijtje voor je!

Doellijntechnologie

Een van de grootste veranderingen binnen het voetbal van dit moment is misschien wel de doellijntechnologie. Vergelijkbaar met het Hawk-eye-systeem dat bij tennis gebruikt wordt controleert doellijntechnologie of een bal daadwerkelijk in zijn geheel de doellijn gepasseerd heeft. Hierdoor worden goals niet langer ten onrechte goed- of afgekeurd! Verschillende camera’s uit een aantal hoeken in het doel checken namelijk of de bal de doellijn heeft gepasseerd. Is dit het geval? Dan ontvangt de scheidsrechter op zijn horloge een signaal dat de goal geldig is.

Video-ref

Een tweede grote ontwikkeling is die van de videoscheidsrechter. Dit komen we al tegen bij sporten zoals bijvoorbeeld hockey. Beide teams krijgen hierbij een beperkt aantal keer de mogelijkheid om gebruik te maken van een videoscheidsrechter. Dit is een scheidsrechter die in een videowagen met behulp van videobeelden een bepaalde actie nogmaals kan beoordelen. De videoscheidsrechter geeft vervolgens zijn oordeel door aan de scheidsrechter die hiermee het recht verkrijgt om zijn beslissing te herzien!

Het spuitbusje

Altijd maar dat muurtje bij een vrije trap dat naar voren schuift? Om dit te voorkomen hebben ze iets nieuws bedacht! Een soort oplosbaar scheerschuim waarmee de scheidsrechter precies aan kan geven op welke plek de muur dient te blijven staan omdat iedere centimeter die een speler met zijn voetbalschoenen opschuift al herkend kan worden. Een simpele maar toch effectieve gadget!Kunstgras

Ook kunstgras valt onder de vele ontwikkelingen die zich momenteel voordoen binnen het voetbal. Kunstgras heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van natuurgras op het gebied van onderhoud en prijs. Toch zijn maar weinig mensen echt gecharmeerd van deze ontwikkeling omdat het in zou druisen tegen de essentie en de natuurlijkheid van het voetbal!

Materialen

Tot ver in de jaren ’90 werd voetbal gespeeld met een bal van leer! Met name op het gebied van materialen hebben er dan ook grootste ontwikkelingen plaatsgevonden in het voetbal. Ballen zijn tegenwoordig van kunststof, shirts zijn van vocht afvoerend dry-fit materiaal en ga zo maar door! Vaak komen deze ontwikkelingen het comfort tijdens het spelen ten goede!

Natuurlijk zijn er nog een aantal andere ontwikkelingen maar het bovenstaande is in ieder geval een greep uit het totaal. Zelf zijn wij dan ook erg benieuwd welke ontwikkelingen er de komende jaren zullen plaatsvinden!

(Visited 525 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Eén reactie

  1. In plaats van het spuitbusje zou de scheidrechter juist een laser afstandmeter bij zich moeten hebben om de muur op de juiste afstand te zetten!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *