bestand omzetten

Zo converteer je makkelijk bestanden naar het juiste formaat!

Soms download je een bestand, en kom je er achter dat het helemaal niet het bestandtype is waar je op had gehoopt. Dit gebeurt als je een bepaalde afbeelding van Google Afbeeldingen download. Dan ga je er van uit dat dit een JPG of een PNG is, maar dan blijkt dat het een één of ander onbruikbaar bestand is, zoals een WebP of een HTML bestand. Dan vraag je je misschien af, hoe krijg ik wel het juiste bestandstype? In dit artikel leggen wij je uit hoe converteren werkt!

Wat is converteren?

Converteren is niets ingewikkelds. Het betekent simpelweg dat je het bestandtype van een bestand wat je gedownload hebt omzet naar een ander bestandtype. Zo kan je bijvoorbeeld HTML converteren naar JPG, als je er achter komt dat de afbeelding die je hebt gedownload, eigenlijk helemaal geen afbeelding is.

Ontzettend handig dus! Het toffe aan dit principe is dat veel websites en programma’s bijna alle bestanden kunnen converteren naar een formaat wat jij kan gebruiken. Zo kan je een Word bestand converteren naar PDF, WebP naar JPG, en zo voort.

Hoe doen die converters dat precies?

Dat is natuurlijk de grote vraag. Het is natuurlijk ontzettend handig dat die programma’s alles zo makkelijk om kunnen zetten, maar hoe doen ze dat precies? Zonder het al te ingewikkeld en technisch te maken, leggen wij het uit.

Het is te vergelijken met het vertalen van tekst, laten we zeggen van het Nederlands naar het Engels. Dit is van toepassing bij vergelijkbare bestandstypes, zoals een JPG of een PNG, wat allebei afbeeldingen zijn. Het programma weet dus wat voor taal (of bestand in dit geval) er staat, en hoe hij dit moet vertalen naar een andere taal / bestand. Maar, zoals je vaak ziet bij het vertalen, zijn er een aantal dingen die je niet letterlijk kunt vertalen, omdat dat niet logisch klinkt. Dit komt vooral te pas bij spreekwoorden of regionale uitspraken. Als je bijvoorbeeld ‘Dat is andere koek’ letterlijk naar het Engels vertaalt, is daar voor een Engelsprekende niets uit op te maken. Dit geld ook bij bestanden. Daarom word er op héél klein niveau (jij merkt hier niets van) dingen weggelaten of anders vertaald.

Hoe kan ik veilig bestanden converteren?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe kan ik veilig en makkelijk bestanden converteren? Dat kan heel makkelijk met de handige website Convertio. Deze website laat je gemakkelijk, snel en gratis alle bestandtypes converteren naar een type naar keuze. Om te laten zien hoe makkelijk dit werkt, hebben wij hieronder een snelle gids gemaakt hoe je bestanden converteert. In dit voorbeeld gaan wij een Word bestand converteren naar pdf.

Als eerste gaan we naar de website van Convertio. Je wordt dan verwelkomd met deze pagina:

Word converteren

Druk vervolgens op “Kies bestanden” en selecteer het document wat je wilt converteren. In dit geval is dat een Word document.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, krijg je een nieuwe pagina te zien. Deze ziet er zo uit:

Word naar PDF converteren

Je drukt dan op de witte knop met de drie puntjes. Je krijgt dan een menu te zien met de beschikbare bestandstypes.

bestanden converteren

We zoeken vervolgens het bestandstype op wat wij nodig hebben.

word naar pdf converteren

Druk op het bestandstype naar wens, en druk vervolgens op de grote rode knop waar “Converteren” op staat. Deze is niet te missen! Als je dat eenmaal hebt gedaan, dan ben je al zo goed als klaar! Je krijgt dan de volgende pagina te zien:

pdf conversie

En klaar is kees! Je kan nu je bestand gratis downloaden. Zo simpel is het!

Heb je nog vragen over het converteren van bestanden? Eventuele tips? Laat het weten in de reacties!

 

(Visited 452 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *