Als je een echovrije kamer overweegt, ook wel EMC kamer genoemd, voor interne emissies, immuniteit of draadloze testen, zal deze blog jou helpen met het informeren hiervan. Wat zijn EMC kamer nou precies? Hoe werken ze? Welke soorten zijn er allemaal? In deze blog zullen we jou helpen meer te weten te komen over wat een echovrije kamer precies is en welke soorten er allemaal zijn.
EMC kamers – wat zijn ze en hoe werken ze?
Het belangrijkste kenmerk van een echovrije kamer is dat deze is ontworpen om reflecties van golven in de kamer te absorberen in plaats van ze tegen de wanden te laten weerkaatsen, wat een echo zou veroorzaken. Deze kamers, indien correct ontworpen en gemonteerd, doen ook uitstekend werk om te voorkomen dat golven de kamer binnenkomen, d.w.z. ze bieden bescherming tegen interferentie van buitenaf.
Als je ooit in een enorme kamer of grot bent geweest en ‘echo!’ hebt geschreeuwd, weet je dat je meestal een soort weerkaatsing krijgt waarbij je je stem een paar keer hoort herhalen.
Om dit fenomeen te voorkomen, zijn echovrije kamers aan de binnenkant bekleed met materialen die geluidsgolven absorberen. Er zijn veel soorten echovrije kamers die zijn ontworpen voor verschillende toepassingen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen en typen zijn voor zaken als audio-opname, testen van uitgestraalde emissies, testen van uitgestraalde immuniteit, testen van draadloze zenders (RF), testen van antennes en testen van specifieke absorptiesnelheid (SAR).
Audiokamers zijn hier een vreemde eend in de bijt omdat ze te maken hebben met de absorptie van geluidsgolven in plaats van met elektromagnetische energie die alle andere soorten kamers gemeen hebben. In deze gids hebben we te maken met elektromagnetische (EMC/EMI) echovrije kamers.
Welke soorten EMC kamers zijn beschikbaar?
Op het gebied van elektromagnetische testen, zijn er een paar verschillende soorten kamers die super handig kunnen zijn. Jouw keuze hangt echt af van de toepassing en budget.
Semi-echovrije kamers (SAC) versus volledig echovrije kamers (FAR)
Het meest voorkomende type EMC-testkamer is verreweg de semi-echovrije kamer. Het woord ‘semi’ geeft aan dat het slechts gedeeltelijk in staat is om elektromagnetische energie te absorberen en een van de redenen daarvoor is dat de vloer van de kamer eerder reflecterend dan absorberend is.
Maar dat wil niet zeggen dat volledig echovrije kamers (FAR) niet bestaan. Er wordt al jaren gewerkt aan het ontwikkelen en aannemen van een norm voor het uitvoeren van herhaalbare metingen in een FAR. Mogelijk hebt u ook een volledig echovrije ruimte nodig als u alle reflecties probeert te verwijderen voor het testen van zenders/ontvangers, wat helpt om multipath-artefacten te verwijderen. Het is een stuk eenvoudiger om eenFAR voor een specifieke zender te maken, omdat je voornamelijk geïnteresseerd bent in het absorberen van een zeer nauwe band van frequenties.
Semi-echovrije kamer versus OATS (testlocatie in open ruimte)
De standaardkeuze voor interne of externe emissietestfaciliteiten is ofwel een semi-anechoïsche kamer of een open testlocatie (OATS).
In veel opzichten heeft de OATS de voorkeur boven de SAC omdat er geen muren in de buurt van het meetgebied zijn. Zelfs met veel absorberend materiaal op de wanden van een SAC, zal er nog steeds een deel van de golfenergie zijn die door de absorber gaat en terugkaatst van het metalen oppervlak van de kamerwand. De ontvangende meetantenne vangt in dat geval de golf op die afkomstig is van de te testen apparatuur (EUT), de reflectie van de vloer en de gedeeltelijke reflectie van een of meer muren.
Het belangrijkste nadeel van een OATS is natuurlijk dat, aangezien er geen afgeschermde kamer is, de meetantenne ook alles oppikt wat in de lucht rondzweeft op de testlocatie. Dat kunnen zaken zijn als de FM-radioband, mobiele telefoonbanden, luchtverkeer, maritieme radio, hulpdiensten en nog veel meer. Dat achtergrondgeluid (omgevingsgeluid) maakt het vaak moeilijk om de emissies van een EUT te zien, dus testen gaat meestal een stuk langzamer in vergelijking met testen in een SAC.
Galmkamer
Een elektromagnetische nagalmkamer (RVC) (of modus-geroerde kamer (MSC)) is waar de hele kamer is gemaakt om te resoneren. Ze worden voornamelijk gebruikt als holteresonator om uitgestraalde immuniteitstests uit te voeren. Vanwege de hoge Q-factor van de kamer en de bijna volledige reflectie van de wanden en vloer, kan een elektromagnetisch veld van een bepaalde sterkte worden gecreëerd met een veel kleinere eindversterker in vergelijking met welke nodig is in een SAC.
RF afgeschermde kamer
Een RF afgeschermde kamer vormt de basis voor een semi-echovrije kamer. Het is een goed afgesloten metalen doos, die een doeltreffende afscherming van elektrische en magnetische velden biedt over een bepaald frequentiebereik. Er zijn natuurlijk verschillende afschermingsmaterialen en configuraties, die verschillende afschermingsprestaties met zich meebrengen. Factoren zoals het materiaaltype en de dikte zijn van invloed op de demping van elektrische en magnetische velden.
Een EMC kamer gebruiken voor RF (draadloos) testen
Laten we niet vergeten dat een semi-echovrije kamer niet alleen nuttig is voor emissietests. Met de juiste soorten en configuraties van absorptiemateriaal is het volkomen acceptabel om RF-zendertests uit te voeren, hetzij voor zenderkarakterisering (zoals emissiebandbreedte, spectrale vermogensdichtheid en onechte emissiemetingen), maar ook voor het testen van verbindingen tussen 2 of meer zenders.
Hoogwaardige RF-absorbers die zijn ontworpen om uitzonderlijk goed te functioneren in echovrije kamers en antennetestbereiken. We bieden een selectie piramidale absorbers van verschillende afmetingen voor een breed scala aan antennetestbereiken en antennemeettoepassingen. Ons assortiment bestaat uit zowel hybride (EMC) als microgolf (antenne) absorbers in verschillende maten om ervoor te zorgen dat klanten werken met een oplossing die het beste past bij hun onderzoek.