koptelefoon

Tips voor het kopen van de juiste draadloze koptelefoon

Draadloze koptelefoons zijn absoluut in de mode en overtreffen inmiddels het aantal hoofdtelefoons met kabels. Of het nu op uw hifisysteem thuis is of op je smartphone als je onderweg bent, de voordelen zijn duidelijk: het draagcomfort is veel beter zonder het gedoe van ingewikkelde kabels. Ook andere factoren zoals een goed geluid en een moderne uitstraling spelen een doorslaggevende rol bij een draadloze koptelefoon kopen. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een goede draadloze headset die aan jouw behoeften voldoet.

De Bluetoothstandaard

Draadloze geluidsoverdracht is op zich niets nieuws. Al in de jaren zeventig werd een koptelefoon gebruikt om spraak en muziek via de radio over te brengen. De radioverbinding werd gerealiseerd op analoge FM-frequenties (vergelijkbaar met een FM-radio). Met de toenemende afstand tot de radiozender ging de geluidskwaliteit echter snel achteruit. Lawaai en andere storende geluiden verstoorden het luisterplezier. Er waren ook draadloze koptelefoons die de muziek via infrarood voeden. Bij deze methode moest de infraroodzender wel zichtbaar zijn. Zodra de drager van de hoofdtelefoon de kamer verliet, bleef de hoofdtelefoon stil. Een belangrijke vooruitgang in de jaren negentig was de introductie van digitale draadloze koptelefoons, waardoor deze systemen ongestoord luisterplezier over lange afstanden konden bieden.

Met de introductie van Bluetooth is de draadloze koptelefoon universeel toepasbaar geworden. Er is geen eigen radiozender meer nodig. Alle audioapparaten met een Bluetooth interface kunnen elke Bluetooth headset van stroom voorzien. Elke smartphone, elke pc met een Bluetooth zender en elke tablet kan verbinding maken met een draadloze Bluetooth koptelefoon. Apparaten zonder Bluetooth zender (hifiversterker, dvd-speler, satellietontvanger, enz.) kunnen eenvoudig achteraf worden uitgerust met goedkope Bluetooth modules. Kortom, een draadloze koptelefoon kan overal worden gebruikt: thuis en onderweg.

Voor wie zijn de draadloze koptelefoons geschikt?

Om meteen ter zake te komen: Bluetooth draadloze koptelefoons zijn niet alleen iets voor jongeren die altijd hun muziek op hun smartphone willen luisteren. Dankzij de verscheidenheid aan hoofdtelefoontypen is de draadloze koptelefoon er letterlijk voor iedereen. De klassieke en jazzliefhebber geeft de voorkeur aan hoogwaardige, gesloten hoofdtelefoonsystemen die ook verkrijgbaar zijn als Bluetooth model. De vraag of er iets van de geluidskwaliteit verloren gaat via Bluetooth, kan met een duidelijk “nee” worden beantwoord. De Bluetooth standaard maakt een zeer hoge gegevensoverdrachtssnelheid mogelijk tussen de 430 en 730 kBit per seconde. Dit overtreft zelfs de huidige studionorm van 320 kBit/s ruimschoots. Audiogegevens worden ook ongecomprimeerd via Bluetooth verzonden.

Draadloze koptelefoons zijn ook beschikbaar voor een kleiner budget. Er zijn zogenoemde in-ear koptelefoons (de beroemde draadloze oordopjes). Daarnaast biedt de markt sporthoofdtelefoons met een hoog draagcomfort. Die zorgen bijvoorbeeld bij het joggen of tijdens andere activiteiten met veel beweging door hun speciale ontwerp ervoor dat je ze aan de ene kant nauwelijks kunt voelen en aan de andere kant niet kwijtraakt. Bovendien is het vervelende kabelgeluid dat door beweging wordt veroorzaakt niet langer aanwezig.

Tot slot is de Bluetooth hoofdtelefoon ook een geschikt apparaat voor televisie. Dit is niet alleen handig voor mensen met gehoorverlies, maar ook voor mensen die willen genieten van hun tv series zonder andere huisgenoten te storen.




Wat zijn de verschillende producten?

De situatie waar een draadloze koptelefoon een uitkomst is zijn divers: thuis, in de metro, tijdens het wandelen of in de auto. De omgevingsgeluiden zijn dan ook verschillend. Deze kunnen grotendeels worden geëlimineerd met moderne Bluetooth hoofdtelefoons. Er zijn hoofdtelefoons die geschikt zijn voor een rumoerige omgeving. Deze in-ear hoofdtelefoons bieden de mogelijkheid om omgevingsgeluiden te elimineren en doen dit zelfs met variabele instelmogelijkheden. Je kunt afstellen hoeveel “akoestische buitenwereld” nog gehoord mag worden. Dit is handig voor op reis.

Voor huishoudelijk gebruik zijn er veel geschikte modellen beschikbaar. De meeste hebben een fraai vormgegeven model in zilver en zwart en bieden naast hoogwaardige technologie een aangenaam draagcomfort. Sommige draadloze koptelefoons zijn ook in staat om de buitenwereld te dempen door omgevingsgeluiden te elimineren. Dit zorgt voor perfect en ongestoord muziekgenot – ook als je buurman zijn badkamer met een hamer en boor aan het renoveren is.

Waaraan moet bijzondere aandacht worden besteed bij de aankoop?

Naast puur uiterlijke overwegingen is geluid natuurlijk het belangrijkst. Er is niets op tegen en het is zelfs aan te raden om uw favoriete muziek in goede kwaliteit op een smartphone of ander Bluetooth apparaat mee te nemen naar een speciaalzaak en verschillende modellen uit te proberen. Ook al hebben we zojuist de hoge geluidskwaliteit van het Bluetooth systeem geprezen, dit is niet noodzakelijkerwijs het geval met alle modellen. Vermeldingen in de technische gegevens over frequentierespons, dynamiek en harmonische vervorming zijn hier niet doorslaggevend, het akoestische geluid telt. Gelukkig werken de fabrikanten nog steeds aan verbeteringen, zodat er steeds meer draadloze koptelefoons in het hifisegment te vinden zijn.

Als je van plan bent om een draadloze headset met een tv-toestel te gebruiken, moet je speciale aandacht besteden aan één ding: de zogenoemde latentietijd. Bij digitale datatransmissie duurt het enige tijd voordat een geluid daadwerkelijk via de hoofdtelefoon wordt afgespeeld. Deze tijd is in de millisecondesfeer en interfereert niet met het afspelen van muziek. Bij sommige draadloze koptelefoons is deze periode echter relatief lang. Vanaf een vertraging van ongeveer 100 milliseconden wordt deze latentietijd bij het televisiekijken merkbaar en dat merk je als het beeld en geluid niet meer lipsynchroon zijn bij het televisiekijken. Het geluid lijkt achter te “lopen”: je ziet een pistoolschot, maar hoort de knal iets later.




Hoe lang gaan de batterijen van een draadloze headset mee?

Ook al heeft Bluetooth door het lage zendvermogen (veel minder dan bijvoorbeeld WLAN) niet veel stroom nodig, toch is er een bepaald stroomverbruik. De versterkertechnologie die in de Bluetooth hoofdtelefoon wordt gebruikt, vereist een aanzienlijke hoeveelheid vermogen vooral wanneer een flinke bas vereist is. Let daarom op de levensduur van de batterij, die meestal door de fabrikant wordt aangegeven. De hoofdtelefoon moet meer dan vijf uur per keer werken met ten minste één batterijlading. Natuurlijk is langer altijd goed. Topmodellen kunnen zelfs tot 20 uur achter elkaar werken. Maar pas op: een lange levensduur van de batterij betekent meestal ook een grotere batterij. Natuurlijk moet het draagcomfort niet te lijden hebben onder een te zware batterij

(Visited 1.663 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Eén reactie

  1. Goedendag

    Ik heb de highfly earplugs en deze storen regelmatig bij het in de buurt zijn van andere Bluetooth apparaten
    Hoe kan ik dit verhelpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *