Tip 1: Gebruik je adapter
Veel mensen belasten de accu van hun MacBook continu door de adapter los te koppelen zodra de accu 100% opgeladen is, omdat ze denken dat de batterij anders ‘lui’ wordt. De accu wordt van het laadcircuit gehaald waardoor deze onnodig snel door het aantal laadcycles heengaat.
Het beste kun je de MacBook zo veel mogelijk aan de adapter laten. Gebruik de batterij alleen als stroombron wanneer je geen andere mogelijkheid hebt. Is je MacBook normaal gesproken altijd aangesloten op het stroomnet? Probeer deze minimaal eens in de twee weken van de stroom af te halen, totdat de resterende lading onder de 20% is gezakt. Vervolgens koppel je de MacBook weer aan de adapter en laadt je de accu op tot 100%. Deze zogenaamde fullcycle charge zorgt ervoor dat de energiecellen weer netjes uitgebalanceerd zijn en dat je minder snel door het aantal laadcycles heengaat.
Tip 2: Voorkom diepteontlading
Het is ook niet verstandig om de accu zo ver te ontladen dat de MacBook uitvalt. De kans bestaat namelijk dat de accu te diep ontladen wordt en daarmee elke keer een klein beetje vermogen verliest of zelfs onherstelbaar beschadigd raakt. Zodra je de waarschuwing krijgt dat je accu bijna leeg is moet de adapter eigenlijk zo snel mogelijk aangesloten worden.
Tip 3: Zorg voor voldoende restlading
Zorg dat je de MacBook met voldoende restlading weglegt als je deze voor langere tijd niet gebruikt. Als gevolg van zelfontlading loopt de accu vanzelf leeg wat ervoor kan zorgen dat deze te diep ontladen kan worden. Gebruik je de MacBook voor langere tijd niet, zorg dan dat de batterij voor minstens 70% opgeladen is. Zet de MacBook helemaal uit, want in sluimerstand wordt de batterij nog steeds ontladen.
Is het voor jou al te laat en ben je op zoek naar een nieuwe MacBook accu? Let dan op de maximale laadcapaciteit (in mAh) en vergelijk dit met het vermogen van de originele batterij van Apple. Kijk ook of de benodigde schroevendraaiers bij de accu geleverd worden.