data security

4 maatregelen om je data security op orde te krijgen

Dataverlies komt vaker voor dan je zou denken. In 2018 had maar liefst 70% van de bedrijven een volledige recovery van een programma of harde schijf nodig. Een zeer hoog percentage dus. En zeer belangrijk om te voorkomen, want dataverlies kan zeer grote gevolgen voor je bedrijf hebben. Het kan er zelfs voor zorgen dat je failliet gaat. De nieuwe wet AVG stelt bovendien bepaalde zaken verplicht om de persoonsgegevens van klanten te beschermen. Een belangrijk onderwerp dus om je even in te verdiepen. Maar hoe krijg je je data security nu goed op orde? We geven je een overzicht van de belangrijkste maatregelen.

Richtlijnen voor data opslag

Dataverlies kan door allerlei verschillende oorzaken ontstaan. Dit kan variëren van gebruikersfouten tot cyberattacks en –criminaliteit tot een IT storing. In 10% van de gevallen wordt dataverlies zelfs opzettelijk veroorzaakt door een IT beheerder. Vaak houden medewerkers zich ook niet aan de opgestelde richtlijnen, waardoor belangrijke data verloren kunnen gaan. Goede uniforme richtlijnen voor data opslag en ook controle op de uitvoer van deze regels is dus belangrijk. Betrek eindgebruikers bij de data strategie en het data opslag proces. Maak een handleiding met cyberveiligheidsmaatregelen en richtlijnen bij dataverlies zodat medewerkers weten wat ze in dit geval moeten doen.

Disaster recovery plan

Is jouw organisatie of zijn jouw klanten in belangrijke mate afhankelijk van data? Maak dan altijd een data recovery plan. Vaak moeten bedrijven veel moeite doen om data te restoren bij dataverlies. Zo’n stappenplan is handig om tijdelijk even terug te kunnen vallen op de laatste kopie van de gegevens. Dagelijkse back ups zijn noodzakelijk. Bewaar daarbij een kopie van de gegevens op een andere locatie in een brandveilige kluis.

Een andere goede optie bij data verlies is om een data recovery expert in te schakelen. Deze experts weten precies hoe ze jouw data snel kunnen recoveren. In 95% van de gevallen slagen ze er dan ook in om al je data te herstellen. Dat scheelt een hoop gepuzzel en tijd.

Niet alleen de cloud…

Veel bedrijven denken dat wanneer ze hun data in de cloud opslaan dat dit voldoende is. Dit is helaas niet zo. Wanneer je gegevens opslaat in de cloud dan moet je je eigen bedrijfsnetwerk goed beschermen. Denk aan een firewall, real time netwerk- en spamcontrole en bijgewerkte dreigingsdefinities. Sla je gegevens op in de cloud dan is cyberveiligheid topprioriteit. Je kunt dit databeheer in de cloud eventueel ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Uitbreiden Office 365

Alhoewel Office 365 uitgebreidere beveiliging heeft, biedt het geen volledige back up service. Een uitbreiding met een oplossing als Avepoint kan dan een goed idee zijn. Dit programma biedt veel uitgebreidere bescherming en maakt elke zes uur back ups en codeert de data van klanten met encryptiesleutels. Dit zorgt voor een extra goede beveiliging van je data.

Wil je graag nog meer lezen over data security? Dan vind je deze blog misschien ook interessant: 5 tips om dataverlies op de werkvloer te voorkomen.

(Visited 510 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *