TechBird.nl

Technologische trends in de voetbalwereld

Technologie neemt een steeds belangrijkere rol in, in de voetbalwereld. Zo wordt er in alle grote Europese competities wekelijks gebruik gemaakt van VAR. Daarnaast is data een steeds terugkerend onderwerp in het hedendaagse voetbal. Wil je alles weten over de laatste technologische trends in het voetbal, zorg dan dat je snel verder leest!



Videoscheidsrechter (VAR)

Wat is VAR?

VAR (video Assistant Referee) is een scheidsrechter, die buiten het veld, de scheidsrechters in het veld kan ondersteunen bij beslissingen tijdens de wedstrijd. De VAR maakt gebruik van videobeelden van camera’s die in het stadion geplaatst zijn. De VAR is in het seizoen 2018/2019 in het leven geroepen om het voetbal zo eerlijk mogelijk te maken.

De videoscheidsrechter kan in vier verschillende situatie ingrijpen:

Wanneer de scheidsrechter in zijn oortje wordt aangesproken door de VAR, maakt hij een videoscherm gebaar en loopt naar de videomonitor langs het veld. Hier kan de scheidsrechter de beelden op terugkijken en een nieuwe beoordeling aan de situatie toekennen.

Wanneer een situatie zo duidelijk is, zoals bij buitenspel, is het niet nodig om het beeld terug te kijken op de videomonitor. De scheidsrechter kan door middel van zijn oortje snel communiceren met de videoscheidsrechters.

Wil je je verdiepen in de scheidsrechter? Bekijk dan dit filmpje eens!



Nadelen VAR

Naast de positieve effecten van de VAR, is er ook veel kritiek. Een van de voornaamste kritieken is dat het spel lang stil ligt. Dit doordat er veel tijd gemoeid gaat met het opnieuw bekijken van beelden, het her beoordelen van de situatie en de communicatie met de videoscheidsrechter. Er moet wel opgemerkt worden dat de tijd dat het spel stil ligt wordt ingehaald in de extra tijd.

Ook vanuit de supporters is er kritiek op de VAR. Zij vinden dat de VAR de sfeer van het voetbal ontneemt. Harde overtredingen en buitenspel doelpunten horen er nou eenmaal bij.

Doellijntechnologie

Doeltechnologie eredivisie

Doellijntechnologie, ook wel HawkEye genoemd, is een innovatie in de voetbalwereld die al sinds seizoen 2013-2014 door de KNVB wordt gebruikt. Door een zevental van camera’s in de nok van het doel wordt nauwkeurig geconstateerd of de bal volledig over de doellijn is geweest. Wanneer dit het geval is krijgt de scheidsrechter, maar ook diens assistenten, het bericht ‘goal’ te zien op het horloge dat zij dragen tijdens de wedstrijd. Naast het bericht geeft het horloge ook een trilling van tien seconden aan, waardoor de scheidsrechter weet of de bal over de lijn is geweest. Op de schermen in het stadion en op de televisie wordt een animatie getoond die laat zien of de bal daadwerkelijk over de lijn is geweest.

Het HawkEye systeem is eerder succesvol gebleken bij andere sporten als: tennis, hockey, cricket en rugby.



‘Doellijntechnologie helpt Feyenoord aan winst op PSV’

Een voorbeeld van een situatie wanneer de doellijntechnologie in de praktijk hulp heeft geboden, was in de wedstrijd Feyenoord – PSV op 26 februari 2017. Feyenoord stond met een 1-1 stand gelijk en moest een corner nemen. Uit de voorzet kopte Jan-Arie van der Heijden op doel waar Jeroen Zoet maar nipt de bal kon stoppen op de doellijn. Toen de keeper van PSV op wilde staan nam hij de bal mee over de doellijn, waardoor de scheidsrechter van de wedstrijd een bericht op zijn horloge kreeg met de melding ‘Goal’. En er werd een goal aan Feyenoord toegekend. Op de foto hieronder is te zien dat het daadwerkelijk om millimeters gaat, waardoor het met het blote oog nauwelijks waarneembaar was.

Bron: NOS.nl

Voetbal gps tracker

Voetbal data

Je ziet het steeds vaker, voetballers die hun voetbalshirt uitdoen en een opvallend zwart hesje aan hebben. Dit zwarte hesje is een GPS-tracker die allemaal data opneemt tijdens de wedstrijden en trainingen. Deze data is relevant om analyses uit te voeren en zo sportprestaties op het veld te meten.

Relevante data die gemeten kan worden met de GPS-tracker zijn de afgelegde afstanden, de (top) snelheden en de hitte map. De hitte map laat zien waar op het veld je de meeste tijd van de wedstrijd hebt doorgebracht. Data analisten maken analyses van de verkregen data, waarna deze analyses worden gedeeld met spelers en de staf om zo de sportprestaties te verbeteren.



Favorieten eredivisie hoogtepunten in VR

Fox Sports NL

Fox sport biedt nu in samenwerking met KPN en Beyond Sports de mogelijkheid om wedstrijdmomenten uit de eredivisie her te beleven door de ogen van jouw favorieten spelers. Dankzij de Fox Sports NL VR-app sta je niet alleen in het stadion op het veld, maar beleef je goals, reddingen van de keeper en vrijetrappen vanuit het gezichtspunt van de spelers.

Doordat positionele spelers data worden weergegeven in de 3D-omgeving zie je niet alleen het gezichtspunt van de spelers maar beleef je ook de intensiteit van de wedstrijd.

De analisten van Fox Sports in Nederland maken ook steeds vaker gebruik van de VR-omgeving om wedstrijdsituaties beter toe te lichten.

De App is gemaakt voor VR gebruik, hierdoor is het dus van belang dat je beschikt over een VR-bril. VR-brillen beschikken over een hoop leuke functionaliteiten die je voor verschillende activiteiten kunt gebruiken.

Op de hoogte blijven van de laatste tech blogs, zorg dan dat je de Facebookpagina Techbird volgt!

(Visited 2.356 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel: