TechBird.nl

Ontwikkeling van de cryptocurrencies in 2021

Het was een bewogen jaar voor de cryptovaluta in 2021. De ontwikkeling van de Bitcoin koers geeft daarbij een duidelijk beeld. In 2021 behaalde de Bitcoin een nieuw koersrecord, maar er waren ook periodes dat de koersval in korte periode tientallen procenten bedroeg. Kortom voldoende volatiliteit om daytraders maar ook lange termijn beleggers tevreden te houden. De belangrijkste reden voor de indrukwekkende stijging in 2021 was het verkrijgen van een vaste voet op de Amerikaanse financiële markt.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft na meerdere weigeringen toestemming gegeven voor de introductie van een fonds dat handelt in derivaten van bitcoins. Hierdoor kunnen ook institutionele beleggers, die volgens de statuten alleen in goedgekeurde beleggingsproducten mogen handelen, kiezen voor de Bitcoin en naar verwachting binnenkort ook diverse andere cryptovaluta.

De ontwikkeling van de digitale yuan

De situatie in China voor de huidige cryptovaluta is beduidend anders. Met name voor de Bitcoin was China een belangrijk land. Veel Chinese burgers kozen ervoor om hun spaargeld om te zetten in Bitcoin om hiermee extra rendement te maken en de door de overheid laag gehouden koers van de Chinese yuan te ontwijken. De Chinese communistische machthebbers noemden in 2021 de cryptovaluta een mogelijke ondermijning van de financiële markt.

Door de anonimiteit van de crypto-coins kan de overheid in China geen toezicht houden op de geldstromen in het land en over de grenzen. Om die reden is het de Chinese  burgers in 2021 verboden om te handelen in crypto-valuta. Overigens heeft de Chinese overheid geen bezwaar tegen digitale munten op zich. Op korte termijn wordt de introductie verwacht van de digitale yuan, een belangrijk verschil daarbij zal zijn dat de eigenaar nooit anoniem kan blijven.

De Vechain

Een andere munt die in 2021 extra in de aandacht kwam, was de Vechain. Ook deze heeft een volatiel jaar achter de rug. De Vechain is gebaseerd op modernere techniek dan de Bitcoin. De munt is ook vooral bedoeld om ook gebruikt te worden in het internationale betalingsverkeer. Omdat er veel aandacht is voor de koersontwikkeling van de cryptomunten wordt soms wel eens vergeten dat deze ook met name bedoeld zijn om het betalingsverkeer te optimaliseren.

De Vechain moet betalingen zonder tussenkomst van banken eenvoudiger en sneller maken. Daarbij gaat het om uitwisseling van munten uit de ene naar de andere wallet ongeacht waar de eigenaar zich bevindt op de wereld. Het is verrassend dat de Vechain ontstaan is door de zoektocht naar een methode om het kopiëren van merkartikelen te voorkomen. Er wordt geschat dat er, voor ieder echt exemplaar van een Louis Vuitton tas, 99 namaakexemplaren in omloop zijn.

Via de blockchain technologie zou het mogelijk moeten zijn om iedere echte tas overal ter wereld te traceren. Dat zou zowel voor de handelaar ter goeder trouw als de koper/consument inhouden dat namaak altijd kan worden ontdekt. Geen gek idee voor een tas van minstens € 3.000. Die techniek is er nog niet, maar als bijproduct is de Vechain ontstaan. De Vechain koers is er dus één om in de gaten te houden in 2022.

(Visited 133 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel: