TechBird.nl

Rapport Google: Bewegingstrends Nederlanders tijdens het coronavirus

Google

Momenteel bevinden we ons in een wereldwijde coronacrisis. In veel Europese landen is er zelfs spraken van een totale Lock down en mogen mensen niet eens de straat op. Mensen kunnen niet meer winkels, sportscholen en andere recreatieplaatsen. Om in kaart te brengen hoe de samenleving zich nu voortbeweegt heeft Google op 2 april een rapport over bewegingstrends uitgebracht.

Wat is het bewegingsrapport van Google?

Google heeft op 2 april rapporten uitgebracht waarin te zien is hoe gemeenschappen over de hele wereld zich anders bewegen dankzij COVID-19. De geanonimiseerde data heeft Google verzameld op basis van locaties van telefoons. De rapporten brengen bewegingstrends in de tijd per geografie in kaart. De geografische categorieën zijn verdeeld in supermarkten, apotheken, parken, doorvoerstations, werkplekken en woningen. Om een voorbeeld te geven: wanneer jij je dagelijkse bezoek aan de supermarkt brengt, is Google daarvan op de hoogte. Als je door het coronavirus nu niet meer naar de supermarkt gaat maar je boodschappen thuis laat bezorgen door Picnic, ziet Google dit als een bewegingstrend.

De rapporten zijn tentoongesteld om de bestrijding van het coronavirus door autoriteiten tegen te gaan. Autoriteiten kunnen via deze rapporten concluderen of de opgelegde maatregelen werken. Naast dat de bewegingstrends voor autoriteiten beschikbaar zijn, kunnen consumenten ze ook bekijken.

Google geeft aan dat het om geanonimiseerde en relatieve data gaat. Hierdoor is niet te achterhalen hoeveel mensen er op een specifieke locatie zijn geweest. Daarnaast is de locatiedata niet precies genoeg om te bepalen of mensen de anderhalve meter regel hanteren. Veel overheden vragen mensen om de 1,5 meter regel aan te houden en willen weten of Google dit kan controleren, maar dat is dus niet mogelijk.

Blijven Nederlanders thuis tijdens het coronavirus?

Om te controleren hoe de bewegingstrends in Nederland zijn dankzij het coronavirus, is het pdf-bestand op de website van Google gedownload. De data uit de rapporten wordt om de 2 à 3 dagen geüpdatet om relevante trends te blijven zien.

Als je het pdf-bestand van Nederland opent staat er een korte uitleg over het rapport en waar het voor dient. Om te concluderen of Nederland zich echt houdt aan de regels van Mark Rutte om zo veel mogelijk thuis te blijven en werken, wordt eerst gekeken naar detailhandel en recreatie. Denk hierbij aan het bezoeken van restaurants, winkels, pretparken en bioscopen. Uit de grafiek is af te lezen dat er een sterke daling is van wel 65% in vergelijking met de situatie voor het coronavirus. Dit is dus een positieve trend die laat zien dat sociale gelegenheden niet tot nauwelijks bezocht worden waardoor het coronavirus zich niet kan verspreiden.

Bron: Google COVID-19 Community Mobility Report

 De bewegingstrends van andere locaties dankzij het coronavirus zijn weergegeven in een tabel. Uit de tabel (hieronder weergegeven) is af te lezen dat er een flinke dalingen zijn in het bezoek van supermarkten, parken, vervoerstations en kantoren. Daarbij is er juiste een groei in het thuis zijn. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de meeste Nederlander zich aan de regels van Mark Rutte houden, wat een positief gegeven is.

Supermarkten en apotheken -29%
Parken -30%
Vervoersstations (bus, trein en metro) -68%
Kantoren -35%
Thuis +11%

Zoals in de tabel hierboven te zien is stromen ook de kantoren flink leeg in deze periode. Lees daarom ook alles over online vergaderen en lesgeven.

Vond je dit een leuke blog en wil je vaker tech blogs lezen? Zorg dan dat je de website van techbird blijft volgen!

(Visited 215 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel: