raspberry pi

Maximale flexibiliteit met Raspberry Pi

In de loop der jaren heeft een computer vele formaten gekend. Van bijzonder groot tot een meer handzaam formaat. Waar ligt dit nu aan en, belangrijker, kan het ook anders (lees: kleiner)? Als je goed kijkt naar de inhoud van een personal computer of een laptop, dan zie je dat deze apparaten uit allerlei onderdelen bestaan. Het moederbord is het hart van een pc of laptop, maar dit moederbord werkt wel steeds samen met andere onderdelen. Zo zit er een aparte harde schijf bij, een RAM geheugen, een netwerkkaart en een videokaart. Daarnaast zijn er nog aansluitingen in de pc en laptop verwerkt voor alle randapparatuur. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat een pc tot een behoorlijke kast kan uitgroeien. Bij een laptop is het allemaal al wat compacter. Maar het kan nog compacter, namelijk met een singleboardcomputer. De meest populaire singleboardcomputer is Raspberry Pi.

Wat is Raspberry Pi?

Wat is een singleboardcomputer? De computerhobbyisten zullen hier ongetwijfeld over gehoord hebben of werken er misschien wel mee. Maar de meeste pc- en laptopgebruikers zullen geen flauw idee hebben wat dit is. Een singleboardcomputer is een volledige computer op één printplaatje. Hierop zit onder andere de microprocessor, het geheugen, USB in- en uitgangen voor randapparatuur, wifi en Bluetooth. De Raspberry Pi werd in 2006 als singleboardcomputer uitgebracht door de Universiteit van Cambridge. Deze werd toen gepresenteerd als een spotgoedkope computer waarop studenten konden leren programmeren en om de grondbeginselen van computertechniek te leren. Als snel werd het toestel zeer populair en gingen ook hobbyisten ermee aan de slag. Dit resulteerde in een verbeterde versie B die in 2012 op de markt kwam. Ook deze versie was nog steeds vooral bedoeld voor educatieve doeleinden. Het voorlopig laatste model Raspberry Pi kopen (versie 3) kan sinds 2016. Deze bevat ook wifi en Bluetooth. Naast educatieve mogelijkheden is er nu ook de mogelijkheid om het toestel als eenvoudige desktopcomputer of mediacenter te gebruiken.

raspberry

ARM-microprocessor

Niet alleen het kleine formaat vormt een flink verschil met een desktopcomputer of laptop. Ook de processorarchitectuur verschilt wezenlijk. De meest bekende processors die in desktopcomputers en laptops gebruikt worden, zijn die van Intel. De Intel processor is opgebouwd volgens de zogenoemde x86 architectuur, de Raspberry Pi heeft een ARM processorarchitectuur. Het voert te ver om technisch diep in de processorarchitectuur te duiken, maar ARM processoren worden voornamelijk gebruikt in mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en routes. Met de Raspberry Pi heb je dus een computer die werkt op een kleine processor voor mobiele toepassingen. Grote voordelen van de ARM processor zijn dat deze gemakkelijk toepasbaar is op singleboardcomputers en dat het energieverbruik vele malen lager is.

SD-kaart

Hoewel de Raspberry Pi een volledige computer is op een printplaatje met een grootte van een pakje sigaretten, ontbreekt er één onderdeel namelijk de harde schijf. De harde schijf is een groot onderdeel en dat toevoegen zou het concept singleboardcomputer teniet doen. Het is tegenwoordig ook helemaal niet nodig om een harde schijf toe te voegen. Je kunt altijd later een externe harde schijf aansluiten als je dat nodig acht. Data die moeten worden bewaard, kunnen op een SD-kaart worden opgeslagen. Deze kleine computer heeft daar ook ingangen voor. Een SD-kaart is klein en handig in gebruik en je kunt voor al jouw projecten een eigen SD-kaart maken. Een SD-kaart van 4 of 8 GB kan tegenwoordig enorm veel data opslaan en zelfs als je van de Raspberry Pi een datacenter maakt, kun je op een grotere SD-kaart muziek en films opslaan.

Aansluiten

Ga je een computer als deze kopen, dan moet deze aangesloten worden op het stroomnetwerk en je moet natuurlijk beeld hebben. Je kunt daarom misschien beter een Raspberry Pi starter kit kopen. Je hebt dan niet alleen het printplaatje, maar ook alle benodigde kabels zodat je direct aan de slag kunt. De voedingsadapter heb je nodig om stroom te krijgen. Het is zelfs mogelijk om hiervoor een GSM lader te gebruiken. Verder heb je een HDMI kabel nodig. De HDMI kabel kun je aansluiten op alle monitoren met een HDMI ingang, maar ook op je televisie. Ook een netwerkkabel kan handig zijn om de Raspberry Pi uiteindelijk met wifi te verbinden. Uiteindelijk moet er nog een muis en toetsenbord aangesloten worden. Dit kan op de USB ingangen van de Rasberry Pi, maar kan ook draadloos via bluetooth.

Starten

Een desktopcomputer of laptop start je voor de eerste keer op en je krijgt het besturingssysteem Windows te zien dat zich dan eventueel zelf verder zal installeren. Een Raspberry Pi werkt anders en je zult dus zelf een besturingssysteem op je SD-kaart moeten installeren. Dit gaat heel eenvoudig met het programmaatje NOOBS (New out of the Box Software). Hiermee ben je in staat om zonder internetverbinding een SD-kaart te maken met het besturingssysteem. Ga je een starter kit kopen, dan is daar ook een SD-kaart met NOOBS geïnstalleerd bijgeleverd. Bij het starten van de Raspberry Pi zal NOOBS automatisch openen en krijg je de mogelijkheid om uit één van de bijgeleverde Linux besturingssystemen te kiezen. Het standaard besturingssysteem is het speciaal voor Raspberry Pi ontwikkeld Linux besturingssysteem Raspbian. Vooral als je niet gewend bent aan Linux is deze versie aan te raden. Achteraf kun je altijd nog kiezen om een nieuwe SD-kaart te maken met een ander Linux besturingssysteem.

Toepassingen

In principe kun je met het Linux besturingssysteem hetzelfde als met Microsoft Windows. Hierdoor kun je van je Raspberry Pi een kleine desktopcomputer maken waar je alle gebruikelijke toepassingen zoals tekstverwerker en spreadsheet op kunt gebruiken. Ook internetten en e-mailen is mogelijk. Maar door het handige formaat is het toestel ook heel gemakkelijk aan te sluiten op je televisie. Heb je geen slimme televisie met internetaansluiting, met een Raspberry Pi is dat geen probleem meer. Je kunt nu SD-kaarten volladen met muziek of films en je hebt een eigen mediacenter in huis. Het is wel handig om een behuizing voor de printplaat aan te schaffen. Zo blijft de printplaat stofvrij en loop je geen risico op schade.

(Visited 256 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *