refurbished computer apparatuur

Hoe verovert Circulaire ICT de markt?

Steeds meer consumenten en bedrijven kiezen voor refurbished computerapparatuur. De economische crisis van de afgelopen jaren heeft de handel in gereviseerde tweedehands hardware en elektronica geen windeieren gelegd. Om op kosten te besparen hebben ook de zakelijke gebruikers zich nu massaal over de vooroordelen heen gezet en zijn overgestapt op refurbished pc’s. En deze trend zet zich voort. Circulaire ICT is bezig om de markt te veroveren. Hoe? Dat lees je hier.

Refurbished doet niet onder voor nieuw

Door het geven van een tweede leven aan computers, laptops en tablets en andere elektronica spaar je het milieu. Dat weet iedereen. En dat geldt natuurlijk ook voor het argument kostenbesparing. Met een nieuw exemplaar ben je immers altijd duurder uit. Echter, waar veel mensen tegenaan hikken is dat het gaat om tweedehands apparatuur. “Het apparaat zal toch niet voor niets zijn ingeruild voor een nieuw exemplaar?”, vragen we ons af. En ongewild denken we aan de rekken met ‘afgedankte’ elektronica bij de kringloopcentra. Maar het tegendeel is waar.

Garantie, ook voor een refurbished pc

Om te beginnen is refurbished geen tweedehands. Integendeel; het om (nieuwe) apparaten die zijn teruggestuurd naar de fabriek of de winkel. Soms omdat het apparaat stuk is of niet goed werkt, maar meestal omdat de consument niet tevreden is. Net zoals de enorme hoeveelheid online gekochte kleding die dagelijks wordt teruggestuurd. Refurbished pc’s zijn bovendien technisch gecontroleerd, zo nodig gerepareerd, schoongemaakt en grondig getest. Kwalitatief doen ze niet onder voor de dure, nieuwe exemplaren. Daarom krijg je bijna altijd garantie op een refurbished pc, zeker als de leverancier is aangesloten bij brancheorganisatie Techniek Nederland(voorheen UNETO-VNI).

In de verkoop na een grondige reiniging

Een refurbished pc is dus geen stoffige en sterk verouderde computer waarvoor geen updates meer beschikbaar zijn. Er is een grote kans dat je het verschil tussen een nieuwe en refurbished pc niet eens ziet. Of het moet toevallig een krasje of een deukje zijn – wellicht de reden waarom het exemplaar terug gestuurd is. Met name de pc’s met een zogenaamd A-keur zijn zo goed als nieuw. Dat houdt in dat alle gebruikssporen zijn verwijderd. Het hele apparaat is grondig gereinigd, van binnen en van buiten.

Altijd up to date met een refurbished computer

En niet alleen de hardware is schoongemaakt. Standaard worden ook alle gegevens van de vorige eigenaar en gebruiker uit het apparaat verwijderd. Zo wordt het geheugen teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen. Een refurbished computer is ook altijd up to date. Je kan ervan uitgaan dat hij is uitgerust met het nieuwste besturingssysteem en de allernieuwste software. En het besturingssysteem wordt ook nog eens uitgebreid getest voordat de pc teruggaat in zijn originele doos en te koop wordt aangeboden.

Minder hoge eisen door werken in de cloud

Deze gegarandeerde kwaliteitsnorm speelt zeker een rol bij het grote succes van refurbished apparatuur. Maar ook de opkomst van het werken in de cloud, waardoor er minder hoge eisen worden gesteld aan een computer. Zelfs een computer die al een paar jaar oud is, is daarom nog prima te gebruiken. Al helemaal als deze grondig is nagekeken, schoongemaakt en geüpdatet. Bovendien zijn er tegenwoordig steeds meer bedrijven die het onderhoud en het beheer van de refurbished hardware voor bedrijven uitvoeren.

Nu nog een keurmerk voor refurbished elektronica

Ondertussen wordt de roep om een refurbished-keurmerk groter. Nadat de Consumentenbond in 2017 concludeerde dat het slecht was gesteld met de kwaliteit van refurbished smartphones, leek het vertrouwen van de consument fors te zijn gedaald. Een paar jaar later is de storm alweer gaan liggen. Producenten als Apple en Samsung komen steeds sneller met nog duurdere smartphones. Hierdoor wordt een refurbished toestel kopen steeds interessanter. En dat geldt natuurlijk ook voor een pc. Op dit moment werkt de brancheorganisatie Techniek Nederland aan een keurmerk voor refurbished elektronica zodat je als consument helemaal zeker weet dat je geen troep koopt en dat je te maken hebt met een betrouwbare aanbieder. Je zult wel nog even moeten wachten, want het keurmerk wordt pas in de loop van 2019 verwacht.
(Visited 339 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *