TechBird.nl

Manieren om gegevens op laptops te beschermen

voorkom hackers

Waar vroeger de computer de enige manier was om op internet te surfen en gegevens te verwerken, heeft de laptop deze plaats nu overgenomen. De vrijheid om daar te werken waar je prettig kunt zitten of tussen de bedrijven door nog wat zaken op te zoeken of te noteren, zorgt ervoor dat de laptop vaak meegenomen wordt naar andere locaties. Dit heeft heel veel voordelen, maar ook een heel groot nadeel. Laptops worden vaak gestolen en het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat de gegevens die erop staan beschermd zijn. Je wilt immers niet dat jouw vakantiefoto’s of bedrijfsgevoelige informatie op het internet belanden. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat iemand anders niet zomaar bij jouw gegevens kan komen.

Een privé laptop

Voor een privé laptop is het meestal voldoende om gebruik te maken van een sterk wachtwoord, zo mogelijk in combinatie met een vingerscan om de laptop moeilijk toegankelijk te maken voor derden. Daarnaast kun je documenten en programma’s ook voorzien van een extra wachtwoord om je gegevens te beveiligen. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 7 tekens en bevat zowel hoofdletters, cijfers als leestekens. Een ander punt is het installeren van een goed antivirusprogramma en een virusscanner. Ook kan een anti-spywareprogramma helpen om ervoor te zorgen dat kwaadwillende mensen de gegevens van je laptop niet kunnen bekijken en kopiëren. Vergelijk hier de beste opties van 2022. Het is bovendien verstandig om belangrijke gegevens ook extern op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld op je gewone computer of een externe harde schijf. Zo weet je zeker dat als er iets met je laptop gebeurt, je toch nog over een recente back-up beschikt. Uiteraard is het wel zaak om die back-up regelmatig te updaten.

Een zakelijke laptop

Een zakelijke laptop wordt over het algemeen door een bedrijf ter beschikking gesteld aan de werknemers. Bij grote bedrijven is er meestal een speciale functionaris gegevensbescherming. Hij of zij is belast met de taak om ervoor te zorgen dat alle informatie goed beschermd is tegen bedrijfsspionage en hackers, een erg belangrijke functie dus.

Kleinere bedrijven en bedrijven die actief zijn in bepaalde branches waar de concurrentiestrijd zeer hevig is kunnen er ook voor kiezen om niet zelf een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Zij kunnen daarvoor een bedrijf zoals bijvoorbeeld DPO inhuren om ervoor te zorgen dat alle gegevens op de laptop veilig zijn. Hierbij profiteert het bedrijf van de deskundigheid en specialistische kennis die een professional heeft. Het kan absoluut een kosteneffectieve oplossing zijn om te voldoen aan alle regels die worden gesteld op het gebied van gegevensbescherming, waaronder de AVG.

Ten slotte

Het is tegenwoordig absoluut noodzakelijk om je gegevens te beschermen en dat geldt zeker ook voor informatie die opgeslagen is op je laptop. Je moet er dus voor zorgen dat je laptop zo goed mogelijk beveiligd is tegen diefstal met een slot of een alarm. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je wachtwoorden gebruikt en dat de laptop is voorzien van de laatste update van je virusscanner en anti-spywareprogramma.

(Visited 120 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel: