TechBird.nl

Wat je moet weten over externe harde schijven

hard schijf

Een back-up, waarom?

Het spijt ons je te moeten teleurstellen: jouw computer is niet onfeilbaar. Ook als je jouw gegevens hebt opgeslagen op een externe harde schijf, doe je er goed aan om ook daar nog een back-up van te maken. Want iedere schijf gaat kapot – je kunt echter niet weten wanneer! Het is dus belangrijk om een back-up te nemen om jouw gegevens veilig te stellen in het geval dat je pc crasht. Je pc of harde schijf kan natuurlijk ook stuk gaan als je het apparaat per ongeluk laat vallen. Dit kan iedereen overkomen, maar niemand kan het voorspellen. Een kopie van je gegevens is dus absoluut geen overbodige luxe.

Een back-up maken: de mogelijkheden

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om een back-up te maken:

Als eerste is er de cloudopslag. Omdat deze oplossing vrij duur is (je moet een maandelijks bedrag betalen) en het systeem soms wat moeilijker werkt, gaan we hier in dit artikel niet verder op in. De meest efficiënte manier om het klusje te klaren is nog altijd de externe harde schijf. Deze is relatief goedkoop en handig in gebruik.

Waar je op moet letten bij de aankoop

Bij de aankoop van een externe harde schijf moet je goed kijken naar het type. Er bestaan HDD’s en SSD’s. Een HDD is de oudste technologie. Het is de externe harde schijf die we allemaal kennen. De meest recente schijven zijn SSD’s. Het is een nieuwe technologie die veel hogere snelheden ondersteunt. Zoals je wel had verwacht is deze nieuwe technologie ook een stuk duurder. Welk type je neemt, hangt af van hoeveel data je een back-up wil nemen. Bij een SSD zal het kopiëren van alle bestanden een stuk sneller gaan. Daarnaast wordt een SSD niet zo warm tijdens het gebruik, aangezien deze geen bewegende onderdelen bevat.

Ook de opslagcapaciteit is een belangrijke factor. In de meeste gevallen is een externe harde schijf met een capaciteit van 1TB (TB = terabyte) voldoende. Het is natuurlijk wel belangrijk om even naar de grootte van je bestanden te kijken. Daarmee voorkom je dat je een externe harde schijf koopt waar jouw back-up helemaal niet op kan.

Als laatste bestaan er twee USB-aansluitingen: USB 2.0 en USB 3.0. USB 2.0 is anno 2019 een oude, achterhaalde USB-standaard die nog veel gebruikt wordt. We raden je absoluut aan om een exemplaar te kiezen dat gebruik maakt van USB 3.0. Die standaard werkt een stuk sneller bij zowel een HDD als een SSD.

Als laatste bestaan erbij een HDD twee verschillende rotatiesnelheden: 5400 RPM en 7200 RPM. De rotatiesnelheid geeft aan hoe snel de schijf draait, uitgedrukt in RPM, oftewel “rounds per minute”. Een schijf met een rotatiesnelheid van 7200 RPM zal logischerwijs sneller werken, maar het verschil is niet heel groot.

Conclusie

Wij raden je aan een externe harde schijf te kopen. Heb je veel bestanden, dan ga je best voor een SSD met voldoende opslagcapaciteit. Heb je weinig bestanden, dan kun je uitkijken naar een HDD met een opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 500 GB en een rotatiesnelheid van 5400 RPM.

(Visited 390 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel: