een externe harde schijf

Alles staat op de onmisbare externe harde schijf

Alles lijkt tegenwoordig op een externe harde schijf te staan. De vakantiefoto’s, de gedownloade films en je persoonlijke en waardevolle documenten. Een externe harde schijf is derhalve onmisbaar geworden voor iedereen die iets te bewaren heeft. Zonder externe harde schijf tel je anno 2017 niet meer mee. Er is wel een maar: koop maar eens een geschikte harde schijf voor extern gebruik. Het aanbod is enorm, de vraag is welke past bij jou en waar moet je nou eigenlijk op letten dan? Hieronder enkele tips bij het kopen van een externe harde schijf.

Externe SSD schijf

Even voor de duidelijkheid: om de opslagcapaciteit van de computer uit te breiden, kun je een beroep doen op een extra harde schijf. Veelal wordt die externe harde schijf – een los accessoire voor je computer dus – ook gebruikt voor het maken van back-ups. De werking is heel simpel, je verbindt je externe harde schijf via de ook al onmisbare USB-kabel met je computer en je hebt volop ruimte voor je duizenden vakantiekiekjes en al je favoriete liedjes. Een externe harde schijf houdt je computer snel, een dergelijke harde schijf neem je ook nog eens overal mee naar toe.

En is je computer aan vervanging toe, dan zet je al je data die je ‘mee wilt nemen’ naar je nieuwe pc eerst even op de externe harde schijf. Met andere woorden: waar zouden we zijn zonder zo’n externe harde schijf? Maar: dan sta je in de winkel. Een wand vol externe harde schijven en niemand die je de weg wijst. Met andere woorden: waar let je op als je van plan bent een externe harde schijf aan te schaffen? Nou, bijvoorbeeld op de gebruikte techniek: je hebt de HDD en de SSD externe harde schijf.

SSD schijf

Dan zit je nog met het formaat (heb je een 2,5 inch of 3,5 inch schijf nodig) en verder is het type aansluiting van de externe harde schijf ook niet onbelangrijk. Ten slotte is ook de prijs een bepalende factor. De HDD wordt wel de traditionele harde schijf genoemd; de Hard Disk Drive. De nieuwere versie is de SSD, de Solid State Drive. SSD externe harde schijven zijn een beetje vergelijkbaar met een geheugenkaartje. Wie kiest voor deze moderne versie, kiest voor een aantal voordelen: lichter, compacter en minder kwetsbaar ook. Bovendien is een SSD externe harde schijf beduidend sneller dan de HDD externe harde schijf, een belangrijke factor uiteraard. Nadeel is wel dat je voor de SSD-versie op dit moment nog wat meer betaalt.

Externe harde schijf 1TB

Overigens kun je ook met de HDD prima uit de voeten. Zeker als je niet elke dag grote hoeveelheden (zeer grote) bestanden op wilt slaan maar gewoon geregeld een beroep wilt doen op de externe harde schijf. Verschil tussen het aantal inches zit ‘m in de opslagcapaciteit maar vooral in de inbouwmogelijkheden. De 3,5 inch biedt de meeste ruimte, de prijs per gigabyte is bovendien het laagst. Let wel even op, want zo’n beetje elke uitvoering van 3,5 inch moet worden gevoed via het stopcontact. Dat maakt ze beduidend minder mobiel ook. De 2,5 inch is wél compact. Deze uitvoering krijgt de voeding niet via het stopcontact, maar via de USB-poort. Omgerekend naar de opslagruimte betaal je relatief wel wat meer per gigabyte.

Check ook even de aansluiting. Laten we het aanbod beperken tot de drie meest gangbare. Je hebt de USB 2.0, deze wordt het meest gebruikt en is te gebruiken op alle computers die tien jaar of jonger zijn. De 3.0 uitvoering is wat nieuwer en daarbij behoorlijk sneller met circa 5 Gb/s. Op computers die na 2010 zijn gefabriceerd, zijn vaak meerdere aansluitingen voor deze 3.0 versie te vinden. Je herkent de 3.0 USB-aansluiting overigens goed aan een blauw randje in de aansluiting.

Derde optie is de mogelijkheid tot aansluiten via het ethernet netwerk. Deze optie wordt meestal NAS genoemd, een netwerk harde schijf die de mogelijkheid biedt om vanaf alle computers in het netwerk bestanden op de harde schijf te openen. In algemene zin kun je stellen dat deze optie iets langzamer is dan de USB 3.0.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ongerust over uw vakantiefoto’s hoef je niet te zijn, want er is ruimte voldoende op de meeste externe harde schijven. Je kunt kiezen uit schijven met ruimte voor 120 gigabyte tot aan schijven met 20 terabyte. Het ligt er maar net aan hoeveel en welke bestanden je op wilt slaan. Teksten nemen minder ruimte in en dus kun je bij dat soort bestanden al snel met 500 GB uit de voeten, video’s en foto’s nemen meer ruimte in beslag. Over het gebruik van de aangeschafte externe harde schijf hoeft u zich geen zorgen te maken. Een kind kan de was doen. Kwestie van plug en play. Sluit de schijf aan op je computer en je ziet een extra stationnetje in de verkenner van Windows, of als je een Mac-computer hebt in de finder. Klikken, bewaren, verplaatsen en verwijderen, het wijst zich vervolgens allemaal vanzelf.

Prijs en specificaties

Wat je betaalt, is sterk afhankelijk van bovengenoemde zaken. Wel is het zo dat de externe harde schijven vroeger behoorlijk duurder waren dan tegenwoordig. Belangrijk aspect is nog wel om te checken of een harde schijf te gebruiken is bij je eigen besturingssysteem. Dat lees je online bij de specificaties van elke externe harde schijf. Negen van de tien zijn gewoon bruikbaar op elke Windows-computer, het wil voorkomen dat een externe harde schijf voor een Mac eerst geformatteerd dient te worden.

(Visited 415 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *