TechBird.nl

Alles wat je moet weten over USB-sticks

usb stick

Ontwikkeling van de USB

In het begin van het computertijdperk hadden we de floppy-disk en de cd-rom om bestanden op te slaan. Toen in het jaar 2000 de allereerste echte geheugenstick op de markt kwam, had deze een geheugen van 8 MB. Tegenwoordig is dit heel erg weinig, maar bedenk je dat dit vroeger vijf keer zoveel was dan het geheugen van een floppy. Dit eerste type stick wordt nu ook wel de USB 1.0 flashdrive genoemd. De volgende USB 2.0 flashdrive was al een stuk groter en sneller qua geheugen en leessnelheid. Tegenwoordig hebben de nieuwste computers en laptops een aansluiting voor de nieuwste en snelste USB 3.0 of 3.1 flashdrive, maar die kunnen ook werken met de 2.0. inmiddels bestaan er zelfs sticks met een geheugen van maar liefst 2 TB. Hoewel geheugensticks meestal een wat saaie, standaard vorm hebben, wordt er tegenwoordig steeds meer gedaan om de USB een leuke draai te geven. Bedrijven gebruiken de stick vaak als promotiemateriaal door er hun logo op te zetten. Ook zie je steeds meer sticks in allerlei aparte vormen, zoals donuts, eenhoorns, legoblokje of Kerstman.

Waar moet je op letten bij de aanschaf

Een USB stick kopen kan een klus zijn, maar dat hoeft niet wanneer je je van te voren goed informeert. Als je graag een snel werkende USB wilt voor grote bestanden, kun je het beste kiezen voor een 3.0 of 3.1 versie. Deze sticks lezen en schrijven met een snelheid van 500 MB tot 1 GB per seconde. Op die manier is het dus heel gemakkelijk films of een groot aantal foto’s over te plaatsen. Bedenk je ook goed wat je precies op je stick wilt opslaan. Gaat het alleen om een aantal documenten of powerpoint presentaties, dan is waarschijnlijk een stick met een geheugen van 8 GB al voldoende. Deze sticks hebben vaak USB versie 2.0. Meer snelheid voor kleine bestanden heb je niet nodig. Heb je geheugen nodig voor de opslag van muziek en foto’s, denk dan eerder aan 16 tot 32 GB. Wanneer je je filmcollectie erop wilt opslaan, dan heb je een opslaggeheugen van 64, 128 of 256 GB nodig. Hoe groter het geheugen, des te duurder. Ter vergelijking, voor het allergrootste opslaggeheugen van 2 TB betaal je zo’n 4000 euro! Als je hebt bedacht waar je de stick voor wilt gaan gebruiken, vraag jezelf dan vervolgens af of je stick extra bescherming nodig gaat hebben. Als je de geheugenstick vaak mee op pad neemt of in je zak draagt, dan is het handig te kiezen voor een stick met een stootvaste en waterdichte behuizing of een model dat in te klappen is in de behuizing. Als laatste heb je nog sticks die een zogenoemde OTG-functie hebben. OTG staat voor “on the go”. Met een OTG kun je andere apparaten aan je laptop of mobiel aansluiten. Zo heeft dit type USB aan de ene kant een aansluiting voor je laptop en aan de andere kant een aansluiting voor je telefoon.



Voorbeelden van uitstekende, betaalbare geheugensticks

Strontium USB Stick 8 GB

Deze stick is een prima oplossing voor wanneer je vooral documenten wilt opslaan voor je studie of werk. Ook voor foto’s is deze USB stick geschikt. Hij heeft een gewicht van slechts 3 gram en een formaat van 49,4 mm bij 17,6 mm bij 7 mm. De schrijf- en leessnelheid is 25 MB per seconde en is genoeg voor het type bestanden die je opslaat. Verder is de stick schokbestendig, dus als hij een keer valt dan is hij niet direct kapot. Een extra handigheid is dat je hem kunt bevestigen aan een sleutelhanger.

Intenso Slim Line USB-stick 64GB

Deze uitvoering is extreem klein met afmetingen van 20 mm bij 15 mm bij 7 mm. Ook weegt hij maar 2 gram. De USB stick neem je overal mee naar toe en bevestig je gemakkelijk aan je sleutelhanger. Dit is een fijne optie, omdat je de USB zo ook niet kwijt raakt. Ook kun je de stick eventueel in je laptop laten zitten, aangezien hij bijna niet uitsteekt. De USB heeft een 3.0 flashdrive en is dus erg snel. Hij leest met een snelheid van 35 MB per seconde. Hij is zowel werkzaam op Windows en Mac apparaten.

Corsair Voyager USB-Stick 128 GB

Deze USB is een goed voorbeeld van een krachtige, snelle stick. Met een geheugen van 128 GB kun je er erg veel op kwijt. De 3.0 flashdrive leest al deze data razend snel. Het speciale aan deze stick is verder dat het omhulsel gemaakt is van heel sterk aluminium en daarom resistent is tegen water. Ook is de stick beschermd tegen vibratie en stoten. Door al deze bescherming is de geheugenstick iets zwaarder dan normaal met 45,4 gram. De afmetingen zijn 7,6 mm bij 2,5 mm bij 2.5 mm.

Verbatim – USB Stick – 256 GB

Een voorbeeld van een stick met groot geheugen is de Verbatim USB stick 256 GB. Deze stick heeft een compact en strak ontwerp. Hij heeft een ‘slide and lock’ mechanisme waardoor de USB-connectie in het omhulsel kan worden geschoven en op die manier altijd beschermd is. De stick heeft een 3.0 flashdrive en kan de grootste bestanden dus heel snel verwerken. Hij heeft een schokbestendige behuizing, weegt maar 9 gram en heeft afmetingen van 58 mm bij 11 mm bij 20 mm.

 

(Visited 1.334 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel: