labelingtechieken voor kunststof producten

5 labelingtechnieken voor op kunststof producten

Kunststof producten zijn zeer geschikt voor toepassing van labelingtechnieken. Aan de hand van dit soort technieken kan een kunststof product worden voorzien van een label, zoals de naam al doet vermoeden. Het is een goede manier om de zichtbaarheid van een bedrijf te vergroten. Automatisering is hierbij een trend die steeds meer terug te zien is in de wereld van labeling. In dit artikel zetten wij 5 labelingtechnieken voor je op een rijtje.

1. In-line labeling

Deze techniek is ook vanuit automatisering ontstaan. In-line labeling houdt in dat het product wordt bedrukt buiten de matrijs. Een matrijs is een mal die de vorm van het product bepaalt. Deze techniek maakt het labelen een stuk efficiënter en nauwkeuriger omdat het aanbrengen van een label op een kunststof product zo volledig automatisch gaat. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt er bij in-line labeling gebruik gemaakt van verschillende druktechnieken: heat transfer printen, tampon printen of bestickeren.

2. In-mould labeling

In-mould labeling is nog sneller dan in-line labeling. Dat komt omdat bij in-mould labeling het decoreren en het spuitgieten tegelijkertijd plaatsvinden. Bij deze techniek hecht het label zich aan het kunststof in de matrijs. In de mal dus. Het label ligt dan vast in de mal terwijl de kunststof geïnjecteerd wordt. Dit doen ze omdat het label dan tegen de wand van de mal plakt en goed blijft liggen wanneer de kunststof in de mal gestopt wordt. Op deze manier wordt het label een integraal onderdeel van het product. Dat is interessant voor producten die intensief gebruikt worden, omdat ze dan langer mooi blijven en minder snel verweren. Tegen dit soort geautomatiseerde processen kan geen gadget op!

3. Gasinjectie

Bovenstaande technieken vallen onder de spuitgiettechnieken. Wanneer je een kunststof product dat hol is wil voorzien van een label, wordt er eerst door middel van gasinjectie een kunststof product gemaakt. Dankzij deze techniek is het mogelijk om holle producten te maken. Er wordt dan gewerkt met kunststof en stikstof. Dit soort producten zijn ook goed te voorzien van labels. De in-line labeling techniek is een goede manier om dit soort producten te voorzien van een label.

4. Compact spuitgieten

Naast spuitgieten met gasinjectie kan een product ook gemaakt worden door middel van compact spuitgieten. Deze techniek is speciaal voor producten met een kleinere wanddikte.

5. Tweecomponenten spuitgieten

Dit is een techniek die veel kosten kan besparen en veel vrijheid geeft voor eigen ontwerpen. Er kan gewerkt worden met verschillende soorten kunststof in verschillende kleuren.

Kunststoffen hebben sowieso een breed toepassingsgebiedWelke techniek je ook kiest; kunststof is zeer geschikt om te voorzien van labels!

(Visited 339 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *