slimme thermostaat
nu.nl

Wil je een slimme meter aanschaffen? Lees hier de voor- en nadelen

Vanaf 2015 zijn de Nederlandse netbeheerders begonnen met het aanbieden van slimme meters. Het is de bedoeling dat ieder huishouden vóór 2020 zo’n aanbod heeft ontvangen. Lang niet iedereen heeft het geduld om hierop te wachten en kiest er daarom voor om zelf een slimme meter aan te schaffen. Heel Nederland kent de slimme meter ‘Toon’ dankzij de tv-commercials van Eneco. Echter zijn er veel meer merken die een slimme meter aanbieden. Dit artikel is bedoeld voor iedereen die overweegt om zelf een slimme meter aan te schaffen en op zoek is naar meer informatie over deze apparaten.

Wat is een slimme meter en wat zijn de voordelen?

Velen denken dat je door het plaatsten van een slimme meter direct energie bespaart en daarmee minder betaald aan je energieleverancier. Helaas, de slimme meter bespaart geen geld. Wat hij wel doet is het nauwkeurig meten van je energieverbruik. Het geeft je een beter inzicht in je energieverbruik waardoor je bewuster wordt van je verbruik. Hiermee heb je op den duur door wanneer je bijvoorbeeld de kachel onnodig aan hebt staan. De slimme meter heeft geen voordelen als je het apparaat, of de bijbehorende app, na de installatie nooit meer bekijkt. Ga je bewust om met de gegevens die de slimme meter doorgeeft? Dan is de kans groot dat je gaat besparen in je energieverbruik.

Wifi

Om alle opties van een slimme meter te gebruiken heb je een wifi-verbinding nodig. Dankzij de wifi-aansluiting is de slimme meter in staat om gegevens over je verbruik direct door te sturen naar je energieleverancier. Hierdoor wordt het doorgeven van je meterstanden aan je leverancier overbodig.

Mobiele app

Slimme meters worden met een bijbehorende app geleverd. Na het downloaden van de app is de slimme meter in staat om verbinding te maken met de betreffende applicatie. Ja, ook hier heb je wifi voor nodig! De apps van slimme meters hebben handige functies zoals het bedienen van de verwarming, bedienen van slimme verlichting en het hebben van een gebruiksoverzicht (stroom- en gasverbruik).

Al met al is een slimme meter een leuke gadget voor in huis. Je hebt veel aan een slimme meter wanneer je geïnteresseerd bent in je daadwerkelijk stroom- en gasverbruik.

Wat is het nadeel van een slimme meter?

Een slimme meter is een handig apparaat. Het enige ‘’nadeel’’ is dat je wifi nodig hebt om alle opties te kunnen gebruiken.  Maar helaas zijn er zijn nog steeds huishoudens zonder internet en gebieden waar het internet erg traag is.

Privacy

Merendeel is erg enthousiast over slimme meters, maar uiteraard zijn er ook altijd tegenstanders. Niet iedereen vertrouwd de apparaatjes en houdt het liever bij de ouderwetse cv-bediening. Dit omdat slimme meters zijn verbonden met wifi en om het kwartier het verbruik en actuele statistieken uitgelezen naar je app. Wil je alle gemakken ervaren van een slimme meter? Dan leest jouw netbeheerder één keer per jaar de meter uit voor de jaarafrekening, zes keer per jaar voor het verbruik- en kostenoverzicht en wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier. Dit gebeurt allemaal zonder dat je het door hebt. Hierdoor heeft men minder controle en wordt het niet door iedereen vertrouwd. Echter is deze optie bij een slimme meter niet verplicht. Iedereen die de slimme meter van de netbeheerder ontvangt, heeft de optie om gegevens niet naar de netbeheerder te verzenden. In dit geval dien je zelf de meterstanden door te geven.

Het hebben van een slimme meter is dus erg handig. Afhankelijk van je energieleverancier zijn er wellicht leuke kortingsacties voor een slimme meter. Zo heeft Essent momenteel een samenwerking met Nest en biedt Eneco Toon aan. Uiteraard heb je zelf de vrijheid om ook naar andere merken te kijken zoals Honeywell, ICY en Plugwise.

(Visited 478 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *